Amiral Soner Polat'tan önemli açıklamalar

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Rakka operasyonu için Amerikalı mevkidaşı Joseph Dunford'a ilettiği planın ayrıntıları ortaya çıktı. Akar'ın İncirlik'te görüştüğü Dunford'a ilettiği planın ilki "Akçakale sınırından, PYD'nin elindeki Tel Abyad'tan geçerek Rakka'ya inmek." İkinci plan ise "El Bab'da önce Menbiç'e oradan da Rakka'ya ilerlemek." Peki bu 2 plan uygulanabilir mi? Türkiye'nin öncelikleri neler olmalı? Emekli Amiral Soner Polat, Rakka planlarını Ulusal Kanala değerlendirdi.

Türk ordusu El Bab'da kontrolü sağladı. Mehmetçiğin El Bab operasyonu nedeniyle Rakka harekâtını erteleyen Amerika ise yeniden harekete geçti. Türkiye'yi ziyaret eden Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Rakka planını görüştü. Akar, Rakka harekatı için Amerikalıların önüne 2 plan koydu. O planın ayrıntıları da ortaya çıktı.

Türk heyetinin sunduğu ilk plana göre Mehmetçik, Akçakale sınırından girecek. PYD kontrolündeki Tel Abyad üzerinden Rakka'ya ilerleyecek. TSK'nın ilerleyişi sırasında PYD, 20 kilometre genişliğinde bir alan açacak. Türk askerleri 54 kilometrelik PYD alanı geçmiş olacak. Bu sayade PYD bölgesi de fiili olarak ikiye bölünecek. Plan ilk bakışta makul görünse de ciddi sakıncaları var.

İkinci plana göre ise El Bab ve Menbiç üzerinden Rakka'ya ilerleyiş sağlanacak. Buna göre; Türk askerleri önce PYD'nin hakimiyetindeki Menbiç'e oradan da Rakka'ya yönelecek. Bu da 180 kilometrelik bir mesafenin katedilmesi anlamına geliyor.

Peki Rakka'da son durum nasıl?

Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Emekli Tümamiral Soner Polat'a göre amaç Suriye hükümeti ile PYD kantonları arasında sünni bir oluşum yaratmak. Bu sayede de Suriye Ordusu'nun PYD'ye olası müdahalesi net olarak engelleniyor.

Peki Türkiye'nin Suriye'de önceliği ne olmalı?

ulusalkanal.com.tr