TİB'de dinleme çıkmazı!

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın mutlaka yeniden yapılandırılması gerekiyor" sözlerinin perde arkası belli oldu. Kurumda yapılan "usulsüz ve yasadışı telefon dinlemelerinin" sırrı çözülemeyince kritik bilgiler içeren 'server'lar bir odaya kilitlendi, kapısına da nöbetçiler konuldu.

TİB'de dinleme çıkmazı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılacağı" yönündeki açıklamasının nedeni ortaya çıktı.

TİB'de "usulsüz ve yasadışı telefon dinlemelerinin saptanması" amacıyla başlatılan incelemelerde sonuca ulaşılamadığı, kurumdaki kablo sistemlerinin dahi çözülemediği, TİB yetkililerinin "binanın gömülmesini önerdikleri" iddia edildi.

Ankara Gölbaşı'nda özel bir binada faaliyetlerini sürdüren TİB'de, kritik bilgiler içeren bin 300 server bir odaya kilitlendi, kapısına 24 saat nöbetçi konuldu.

Milliyet'in haberine göre, MİT'teki görevinden TİB Başkanlığı'na atanan Cemalettin Çelik, yeniden yapılanma çalışmaları başlattı. Uzmanların yaptığı incelemelerde, yaklaşık 52,5 milyon Gigabyte telefon dinleme verisi depolandığı anlaşıldı.

Çok sayıda telefon dinlemesi kaydının farklı adlarla gizlendiği belirlendi. Verilerin incelenmesi 2 milyar saati buluyor. Bu da uzun yıllar anlamına geliyor.

Kuruma mesai saatleri dışında gelen dinleme taleplerinin "sisteme uzaktan erişimle yerine getirildiği anlaşıldı. Bu da güvenlik açığı anlamına geliyor. Uzmanlar sistemde 27 Haziran 2014'de aktif hale gelerek yapılan işlemleri otomatik olarak silen özel bir yazılım da buldu.

ulusalkanal.com.tr