İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener: ''Neden, kime, ne kadara sattınız?''
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Meral Akşener'in gündeminde 128 milyar dolar tartışması vardı. Akşener, her fırsatta, her mecrada aynı soruları soruyoruz diyerek, ''128 milyar doları ne yaptınız? Neden, ne kadara, kime sattınız? dedi.
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Meral Akşener'in gündeminde 128 milyar dolar tartışması vardı.
Meral Akşener'in konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:
- Bütün cihan bilmelidir ki, artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır o da milli egemenliktir. Yalnız bir makam vardır o da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.
- 101 yıl öncesinden gelen öngörüye bakar mısınız? Vizyondaki büyüklüğe bakar mısınız? Devlet insanlığına bakar mısınız? Cumhuriyeti kuranlar, bundan 101 yıl önce, bu iki kötülüğün altını çizerek, ortaya, millet iradesiyle evlatlarımızı bir araya getiren, böyle bir vizyon koyarken, 101 yıl sonra bugün ise maalesef, millet iradesini hiçe sayan bir iktidarla ve çocuklarımıza yapılan her tür kötü muameleye sessiz kalabilen, çirkin bir anlayışla yüz yüzeyiz. Ne kadar yazık değil mi? Nereden nereye?
- 101 yıl önce ve 101 yıl sonra. 19. yüz yıldan 21. yüzyıla. O büyük vizyonu, o kutlu ülküyü, 2 gün sonra, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutlayacağımız bu günlerde mumla arıyoruz. Ama umutsuzluğa mahal yok. O büyük vizyonun, o kutlu ülkünün bayraktarları olan bizler hala buradayız. Bizlere, bu yüce meclisi ve Cumhuriyeti armağan eden kahramanlarımızın, ruhları şad, mekanları cennet olsun. Allah, bizi onlara karşı mahcup etmesin. Rabbim bize, milletçe hak ettiğimiz zengin, mutlu ve huzurlu Türkiye'de nice 23 Nisan’ları, coşku ve gururla kutlamayı nasip etsin.
''MEŞHUR İNADIYLA BİLDİĞİNİ OKUMAYA DEVAM ETTİ''
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibinin "millet menfaatine söylenmiş hiçbir söze kulak asmamak gibi garip ve zararlı bir huyu" olduğunu iddia eden Akşener, milleti ilgilendiren her konuda olduğu gibi salgın konusunda da ilk günden beri tüm uyarıları yaptıklarını söyledi.
Akşener, bilim ne derse desin, tıp ne derse desin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bildiğini okumaya devam ettiğini, vatandaşlara "maske, mesafe" dediği ancak kendisinin lebaleb kongreler düzenleyip kovid elçiliğine soyunduğunu savundu. Akşener, şöyle konuştu:
- Bilim '15 gün tam kapanma' dedi, kendisi duymazdan geldi. Salgın büyüdü, bilim '28 gün kapanma şart' dedi, kendisi oralı bile olmadı. En son geçen hafta, yine uzmanlara ve bilime direndi ve sonuç ortada. Salgın yavaşlamadı, tam gaz devam ediyor.
- Büyük illüzyonist Sayın Erdoğan'ın becerikli ellerinde, memleket adeta bir kayıplar ülkesi oldu. Sipariş edildiği söylenen aşılar kayıp. Gri pasaportla yurt dışına gönderilen, belediye görevlileri kayıp. Ege'de adalar, Mısır'da Rabia kayıp. Uçan ekonomi masalları anlatılırken, 128 milyar dolarlık rezerv kayıp. Kayıpların peşine düşenler için adalet kayıp. Milletin derdine düşenler için demokrasi kayıp. Milletimiz için hak kayıp, hukuk kayıp, huzur kayıp. Kadınlarımızın mutluluğu, gençlerimizin umudu kayıp. Ahlak kayıp, vicdan kayıp, ciddiyet kayıp. E tabi haliyle, 128 milyarı kaybeden, powerpoint sunumlarının efendisi damat bakan da kayıp.
- AK Parti iktidarının, ülkemize kaybettirdiklerini unutmayacağız, unutturmayacağız.
''128 MİLYAR DOLARI NE YAPTINIZ? NEDEN, NE KADARA, KİME SATTINIZ?''
Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
- Hangi partiye oy vermiş olursa olsun milletimiz, 128 milyar doların akıbetini soruyor. O nedenle biz de her fırsatta, her mecrada aynı soruları soruyoruz.
- Millet bunca zorlukla mücadele ederken, siz 128 milyar doları ne yaptınız? Neden, ne kadara, kime sattınız?
- Peki cevap geliyor mu? Allah var geliyor. Sayın Erdoğan'ın, ekonomi gurusu danışmanlarından biri çıkıyor; 'Öyle bir para hiç olmadı' diyor. Bir diğeri çıkıyor; 'Pandemide şu kadar şuna, bu kadar buna dağıttık' diyor. Bir başkası çıkıyor; 'Milletin cebinde' diyor. Merkez Bankası Başkanı çıkıyor, tam da bu ucube sisteme layık bir yöntemle 128 milyar doların bozdurulduğunu itiraf ediyor. Bunun üzerine Hazine ve Maliye Bakanı çıkıyor, 'Merkez Bankası milleti bilgilendirmeli' diyor. Dün de en son küçük ortak çıkmış, 'Daha ne arıyorsunuz? Para Merkez Bankasında' diyor.
- Ağaç nerede; balta kesti. Balta nerede; suya düştü. Su nerede; inek içti. İnek nerede; dağa kaçtı. Dağ nerede; yandı, bitti kül oldu. '128 milyar doları açıklayacağız' diye 128 ayrı masal anlatıyorlar.
Meral Akşener, milletin alın teri olan döviz rezervlerinin, birilerinin cebine girdiğini, Merkez Bankasının 2001 krizinde 27,5 milyar dolar olan rezervinin şimdi eksi 61 milyar dolar olduğunu ileri sürdü.
''128 MİLYAR DOLARI YERİNE KOYUN DA GÖRELİM''
"Ekonominin İnek Şabanı ile Badi Ekrem'inin, el ele verip döviz kurunu baskılamak için Hazinedeki dövizi sattığını" öne süren Akşener, üstelik bunun, pandemi döneminde de olmadığını söyledi.
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:
- Daha 2019 Mart'ındaki yerel seçimlerin öncesinde dövizin yükselişini durdurmak gibi siyasi bir amaçla satmaya başladılar. Bir puan faiz artırmamak için sattılar da sattılar. Sonunda ne oldu? Ne faizi tutabildiler ne de dövizi tutabildiler. Şimdi de çıkıp 'bilançoda eksilen bir şey yok' diyorlar. Kasadaki dolarları sattınız, karşılığında Türk lirası veya Türk lirası cinsinden tahvil aldınız. Bir yandan da kredi ve swaplarla borçlandığınız dövizleri ölü fiyatına sattınız. Bir de utanmadan bunu savunuyorsunuz. Böyle cahillik, böyle ciddiyetsizlik olabilir mi?
- Kendi dolarını satıp, bunu swapla geri alıp kasana koyunca hiçbir şey değişmemiş mi oluyor? Swaplardan kaynaklanan yükümlülükleri bilanço içinde değil, bilanço dışında gösterince bunun bir borç olduğu gerçeği ortadan kalkmış mı oluyor? Madem öyle eğer gerçekten de kaybolan bir şey yoksa, haydi o 128 milyar doları yerine koyun da görelim bakalım.
- Tüm bu yalan rüzgarı içerisinde iktidarın sorulmasını istemediği başka bir soru var. Milletin hazinesindeki dövizi ortalama 6,20 liralardan satan bu iktidar, bugün 8,1 lira olan döviz kuru dolayısıyla kimin ya da kimlerin cebine 250 milyar lira koydu? Salgında zora düşen esnafımıza 5 milyar liralık yardımı reva gören bu iktidar, döviz işlemleriyle kimlerin cebine bunun 50 katını koydu? Pandemide vatandaşına 10 milyar liralık desteği reva gören bu iktidar kimin cebine tek kalemde bunun 25 katını aktardı?
Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 128 milyar dolarla ilgili halka hesap vermesi gerektiğini savunarak, "Çıkıp milletine bu beceriksizliğin hesabını vereceksin. Yağma yok. İşi, ona buna havale edip kenara çekilemezsin. Gece yarısı baskınları ile pankart indirtip, milletin ağzını tıkayamazsın. Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı'na fezleke düzenleyerek bu meseleyi kapatamazsın.” diye konuştu.
''VATANDAŞLAR VERGİ YÜKÜ ALTINDA EZİLDİ''
Akşener, “4B” olarak bilinen kamudaki sözleşmeli personel uygulamasıyla birçok vatandaşın mağdur olduğunu, sözleşmeli personellerin tayin, izin, özlük, görevde yükselme gibi haklardan mahrum bırakıldığını belirtti.
Meral Akşener, konuşmasının bir bölümünde Sözleşmeli Memurlar Derneği Başkanı Adem Atacan’ı kürsüye davet etti.
Atacan’ın ardından konuşmasına kaldığı yerden devam eden Akşener, Türkiye’nin vergi şampiyonu bir ülke olduğunu söyledi.
- 1923'ten AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılına kadar toplanan vergi 1,89 trilyon lira. Peki AK Parti'nin 18 yıllık iktidarında toplanan vergi ne kadar dersiniz? 3,1 trilyon lira. Satıp savdıkları fabrikalar, kamu kuruluşları, araziler de cabası.
Dolaylı vergiler bakımından da Türkiye'nin en fazla vergi toplayan ülke olduğunu belirten Akşener, 376 bin liraya satılan bir arabanın vergisiz fiyatının 177 bin lira olduğunu, milletin bir araba sahibi olmak için bir tane de Maliyeye almak zorunda kaldığını kaydetti.
Meselenin sadece arabayla bitmediğine işaret eden Akşener, telefonlar için yüzde 100, telefon hattı ve internete yüzde 30, doğal gaza yüzde 20 ve suya yüzde 40 oranında vergi ödendiğini söyledi.
- Memlekette vergiler bu kadar yüksekken ne bekleriz? Devletin kasasının dolup taşmasını, Merkez Bankası rezervleri en yüksek ülke olmayı, faizin en düşük olduğu ülke olmayı, eğitimde birinci olmayı, sosyal devletin, sosyal adaletin şahının, bizde olmasını bekleriz değil mi? Ama bu kadar ağır vergilere rağmen bunların hiçbirini bulamıyoruz. Kaliteli yaşamak için vergi ödemiyoruz adeta vergi ödemek için kalitesiz yaşıyoruz.
Milyonluk daireleri, villaları, lüks otomobilleri ve hatta yatları satın alanların bir asgari ücretli kadar bile vergi vermediğini, iktidarın alması gerekenlerden vergi alamadığı için "mali anestezi" olarak tanımlanan dolaylı vergilere yüklendiğini savunan Akşener, sabit ve dar gelirli vatandaşların vergi yükü altında ezildiğini söyledi.
- ÖTV vergi adaletsizliğinin en önemli araçlarından biri haline geldi. Gazozdan saç spreyine, buzdolabından çamaşır makinesine, hatta çocukların bakım ve gelişimi için zorunlu olan ihtiyaçlara kadar hemen her şeyden ÖTV alan iktidar, pırlanta ve elmas gibi değerli taşlarda, lüks yatlarda ve kürklerde ÖTV'yi sıfırladı.