Türkiye sandık başında! 57 milyon seçmen yerel yöneticilerini seçecek

Türkiye, yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gidiyor. Tüm yurtta, il ve ilçelerde, beş yıl süreyle görev yapacak belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar belirlenecek. Oy kullanma işlemleri 32 şehirde sabah saat 7 ile 16 arasında, geri kalan 49 ilde ise 8 ile 17 arasında yapılacak

57 milyon seçmen, sandık başına gidiyor.

31 Mart Yerel Seçimleri’nde 30’u büyükşehir olmak üzere, 81 ilin belediye başkanları seçilecek.

Bunun yanı sıra, 922 ilçe Belediye Başkanı ve 32 bin 105 mahalle muhtarı da halk tarafından belirlenecek.

Belediye meclis üyeleri de 31 Mart’ta seçmen tarafından oylanacak.

"Dört farklı oy pusulası olacak seçmenin önünde 31 Mart günü sandığa gittikleri zaman. Bunlardan birisi önümüzde gördüğünüz il belediye başkanlığı, bir diğer ilçe belediye başkanlığı diğeri belediye meclis üyeliği seçimi ve bir de şuan önümüzde göremediğiniz muhtarlık seçimi oy pusulaları olacak"

Türkiye’de seçim mesaisi sabah 7’de başlayacak.

"Saatler şehirlere göre değişkenlik gösteriyor. Haritada kırmızıya boyanmış olarak gördüğünüz 32 şehirde oy kullanma sabah 7’de başlayıp 16’da sonra erecek. Diğer şehirlerde ise oy kullanma saat 8 ile 17 arasında."

Oy vermek için sandık başına gelen seçmenler, kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra sırayla oy verme kabinlerine alınacaklar. Hamile, hasta ve yaşlılara öncelik tanınacak.

Seçmenlerin oylarını kullanırken, oy pusulalarına herhangi bir işaret koymamaları, yazı yazmamaları gerekiyor. Aksi takdirde, oylar geçersiz sayılacak.

"Oy kullandıktan sonra yapmamız gereken ilk işlem imza atmak, imza atmayı unutan seçmenlerin oyları geçersiz kılınabilir."

Seçmenlerin, oy verme kabinine girerken yanlarında telefon, kayıt cihazı ve fotoğraf makinesi bulundurmaları da yasaklar kapsamında. 4 ayrı oy pusulasında tercih yapıldıktan oy pusulalarının tek bir zarfla sandığa atılması da unutulmamalı.

Sayım işlemleri sandıkların kapanmasıyla birlikte başlayacak.

Farklı siyasi partilerin temsilcileri tarafından oluşturulan sandık kurulları, oy sayımlarını tamamladıktan sonra tutanak defterine geçirecek. Seçmenler, istemeleri halinde, sayım işlemlerini takip edebilecek.

Seçim günü, yurttaşların uymaları gereken çok sayıda kural var.

Buna göre, saat sabah 6’dan gece saat 24’e kadar, alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18-21 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haberler yayımlanabilecek.

ulusal.com.tr

yerel seçim 31 mart seçimleri