Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtumuş, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sonrası basın toplantısı düzenledi.

Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtumuş, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sonrası basın toplantısı düzenledi.

İşte Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları:

"BİR ŞEHİT DAHA VERDİK"

Tam tersine bedeli ne olursa olsun PKK'ya karşı mücadelemiz devam edecek. 15 Temmuz'da Özel Harekat'a yapılan saldırıda bir şehit daha verdik. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum. 15 Temmuz'da Özel Harekat'a yapılan saldırıda bir şehit daha verdik. 200 yıllık tarihinin en önemli dönüm noktalarından birini yaşıyoruz. Darbe karşısında muhteşem bir direniş sergileyen bütün milletimizi tebrik ve teşekkür ediyorum. İlk andan itibaren büyük bir kararlılıkla mücadele eden siyasi yapılarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.

"TÜRKİYE 15 TEMMUZ KARANLIĞINDAN ÇIKACAK"

Bundan sonra Türkiye kararlılıkla, akılla herşeyi planlayarak 15 Temmuz karanlığından çıkacaktır. Bu darbeyi yaparak iç savaş çıkarmak ve Türkiye'yi işgale hazır hale getirmek istediler. Ancak millet bunlara gerekli cevabı verdi. Darbe ortamıyla büyük bir siyasi arenada çatışma çıkmasını istediler ama tam tersine büyük bir birlik oluştu. Bütün siayasi partilerin darbe karşısında yer alamsı övünç meselesidir. Muhalefet parti liderlerin Beştepe'de biraraya gelmesi son derece anlamldır.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ YOLUNA DAHA GÜÇLÜ DEVAM EDECEK"

Türkiye'de daha demokratik bir yapılanma fırsatı önümüze çıkıyor. Ekonomik olarak bir kaos ortamı oluşmasını istediler. Ama sonuçta 22 Temmuz'dan bu yana bütün göstergeler olumlu anlamda yükselmiş, Türkiye ekonomisi bu barideyi atlatmışlardır. Şimdi ise bir algı operasyonu yapamaya çalışacaklar. Ancak Türkiye ekonomisi daha kararlı ve güçlü olarak yoluna devam edecektir.

Bu çerçevede TSK'nın yeniden yapılanmasıyla ilgili gelişmelerin çok iyi hazırlanmış bir çalışma sonucu olduğunu belirtmek isterim. 4 temel bakış açımız var.

Sivil asker ilişkileirnde sivil iradenin daha güçlü olması, YAŞ'ın yapısının sivilleşmesi bu amaçla atılmış adımlardan bi tanesidir.

İkincisi silahlı gücün tek elden toplanmasını engellemek için adımlar atılmıştır.

Üçüncü olarak TSK'nın personel havuzunun çeşitlenmesidir. Askeri okullar bu çerçevede kapatılmış, Milli Savunma Üniversitesi açılmıştır. Nitelikli personelin yetişmesinin önü açılacaktır.

Son olarak da Türkiye'nin büyük kitlelere sahip TSK gücün yerine, uzman bir orduya geçilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Böylece darbeyi üreten sorunlarıda çözmüş olacağız.

Kamu yönetiminin sivilleşmesi için de gerekli adımlar atılacaktır. Kamu bürkorasisi vatandaşa açık hale getirilecek.Burada 3 temel ilkemiz var; ehliyet ve likayat millete sadakat. 1 yıl içinde bütün adımları hazırlayıp tamamlayacağız.

Şimdi süratle normalleşmeyi sağlayacağız. Diğer alan olarak da yapısal reformların yapılması ve sağlanmasıdır. Türkiye'nin ekonomisi ve siyasi hayatı çok daha iyi bir ortama kavuşacaktır. Dünyada rekabet eder hale gelmek için çabalarımız devam edecektir.

Bölgesel sorunları azaltmak için dış politikada yeni bir çerçeveyi ortaya koyacağız. Düşmanlarımızı azaltıp, dostlarımızı çoğalacağız.

SUİKAST TİMİ'NİN YAKALANMASI

37 kişilik bir suikast timi vardı. Öyle anlaşılıyor ki bu timin içerisindeki herkes gönüllü olarak katılmış. Bu tim de dün akşam itibariyle 11 kişi dün gece yakalanmış oldu. Kaçan 1 astsubayı da inşallah yakayacağız.

Dün Almanya'daki alanı dolduran herkese teşekkür ediyorum. Alman yurttaşları da Türkiye ile olan dostluklarını ortaya koydu. Ancak Alman makamlarının çifte standartı da ortada.

"ALMANYA'NIN YAPTIĞI ÇİFTE STANDARTTIR, KABUL EDİLEMEZ"

Dün Almanya'daki alanı dolduran herkese teşekkür ediyorum. Alman yurttaşları da Türkiye ile olan dostluklarını ortaya koydu. Ancak Alman makamlarının çifte standartı da ortada. Alman Anayasa Mahkemesi sayın Cumhurbaşkanı'mızın konuşmasıyla ilgili yasağı kabul edilebilir bir durum değildir. Demokrasi ile ilgili sürekli görüşler açıklayan Alman yetkilileri nasıl olurda nasıl Cumhurbaşkanı'mızın ifade özgürlüğünü kullanmasını nasıl olur da engeller? Sayın Cumhurbaşkanı'mız daha önceki mitinglere zaten telokonferansla katılmıştı. Şimdi neden böyle bir karar veriyorsunuz?

İlk andan itibaren isterdik ki dostlarımız kuvvetli bir ses tonuyla bu darbecilere karşı koyabilselerdi. Demokrat olma bunu gerektirir. Biz her darbeye karşı çıktığımızı ortaya koyuyoruz. Ama gönül isterdi ki onlar da seslerini yükseltebilselerdi. Türk halkı dünyanın en demokratik halkı olduğunu göstermiştir.

KAMU'DAKİ FETÖ YAPILANMASI

Çok titiz çalışmalar yürütülüyor. Darbe teşebbüsü gerçekleşmiş olsaydı, FETÖ dışındaki kimseye bu kamuda yer olmayacaktı. Ancak biz devleti yönetiyoruz. Herhangi bir ilişkisi olan herkes kamudan ayıklanacaktır. Bu çetecilere merhamet etmeyeceğiz ama adaletten de şaşmayacağız. Yapılacak yanlışlar olursa da bunları telafi ederiz.

"ABD'Lİ YÖNETİCİLER EMPATİ YAPSIN"

Biz hukuken elimizden gelen herşeyi yapıyoruz. Heralde kimsenin FETÖ konusunda herhangi bir tereddütü yoktur. Varsa saf kategorisinde değerlendirmek lazım. Ama ben ABD'li hiçbir yöneticinin saf olduğunu düşünmüyorum. ABD'nin empati yapmasını istiyoruz, kendilerini bizim yerimize koymaları gerekiyor. Bu dostluk ilişkisi bu empatiyi yapmalarını gerektirir. Yüzlerce insanı öldüren bir caniyi Türkiye'ye vermesi heralde ABD'nin kendi hukuki vazifesidir.

FETHULLAH GÜLEN, İADE EDİLECEK Mİ

Biz hukuken elimizden geleni yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Herhalde dünyada hiç kimsenin 15 Temmuz Türkiye’yi işgale hazırlama teşebbüsünün FETÖ ile ilişkili olduğu konusunda şüphesi yok. Şüphesi olan da saf kategorisindedir. Amerikalıların empati yapmasını isteriz. ABD’yi yıkmaya çalışan bir örgüt lideri, diyelim ki bir papaz, gelse biz onun Çankaya’da 15 yıl yaşamasına izin versek ne hissederlerse biz de onu hissediyoruz. Dostluk ve müttefiklik bunu gerektirir. Mesele sadece bizim hazırladığımız dosya değildir. Allah aşkına hala her şey anlaşılmamış mıdır? Artık şöyle bir karar ile karşı karşıyalar, bir tane teröristin orada yaşaması mı yoksa 79 milyonun dostluğu mu?

İSTİHBARAT'TA YENİ YAPILANMA

İtihbarat birimleirinin yeniden organizasyonu ile ilgili çalışma kişilerle ilgili olmayacaktır. Kara kaplı bir defterin kapağını açtık, her yeni bilgi daha vahim şeyleri ortaya koyuyor. Bu darbeler meselesi 200 yıllık bir süreçtir. Öyle bir istihbarat birimi kuralım ki vatan savunmasında en teferruatlı bilgiye sahip olsun. Bunla ilgili çalışmalar sürüyor. İstihbarat birimlerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili çalışmalarımız sürüyor.

"GEÇMİŞE DOĞRU NE VARSA TEMİZLEYECEĞİZ"

40 yıllık bir hazırlık olduğu ortada. Kozmik odadaki bilgiler, Uludere'nin istihbaratı, memuriyete girişler de sorular... bunlarla ilgili kapak açıldı, üzerimize düşen geçmişe doğru ne varsa bunları da temzilemek bizim görevimizdir. Geçmişte ne yaptılarsa bunları fitil fitil burunlarından getirmemiz lazım.

ASKERLİK SÜRESİ AÇIKLAMASI

Türkiye'nin çok büyük kitlelere sahip silahlı kuvvetleri yerine, amacı bütünüyle vatan savunmasına odaklanmak olan uzman bir orduya dönülmesiyle ilgili hazırlıklar da gerçekleştirilmektedir, yapılmaktadır. Askerlik süresinin kısalması ile ilgili çalışmalar yapılacak

DİYAENET, CUMHURBAŞKANLIĞI'NA MI BAĞLANACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Başbakanlığa bağlıdır. Bunun değişmesiyle ilgili bir çalışmamız yok.

İPTAL EDİLEN MEMUR İZİNLERİ

Net bir tarih söyleyemiyoruz. Memur kardeşlerimiz çok büyük bir kitle onların da yaz tatili beklentileri var ama bunu biz tedbir amacıyla yaptık. Gereği kalmadığı anda bu kaldırılır, tarih vermek istemiyorum.

ulusalkanal.com.tr