Erdoğan'dan koronavirüs, İdlib, dörtlü zirve ve mülteci açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel dönüşü uçakta açıklamalar yaptı. İdlib'deki gelişmeler ve mülteci krizi üzerine yoğun bir diplomasi trafiği başlatıldığını duyurdu. 26 Mart’taki AB Liderler Zirvesine kadar mülteci krizi ile ilgili yol haritası üzerine çalışmalar yürütüleceğini belirten Cumhurbaşkanı, önümüzdeki hafta İstanbul'da dörtlü zirve olacağını açıkladı. Ayrıca, Yunanistan'a sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı, İdlib'de sürecin iyi gittiğini de belirtti. Erdoğan'ın gündeminde koronavirüs de vardı...

Erdoğan'dan koronavirüs, İdlib, dörtlü zirve ve mülteci açıklaması

Cumhurbaşkanı, Brüksel'den Ankara'ya dönüşte konuştu.Mülteciler, ana gündem maddesiydi. Yol haritası için çalışmaların başladığını duyurdu.

İdlib ve mülteciler konusunda kapsamlı bir diplomasi trafiğine başlandığını açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan.

AB İLE GÖRÜŞMELER

AB Başkanlarıyla yaptığımız görüşmede Türkiye-AB ilişkilerini geniş bir perspektiften ele almamız gerektiğini söyledim. . AB Başkanları 18 Mart Mutabakatı çerçevesinde Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve AB’nin yavaş hareket ettiğini kabul ettiler. Bu süreci hızlandırmak için ortak bir çalışma yapılacak, teknik ve siyasi ekipler bir yol haritası çıkaracak. Türkiye tarafında Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, AB tarafında Yüksek Temsilcisi Josep Borrell bu süreci yürütecek. 26 Mart’taki AB Liderler Zirvesine kadar bu çalışmanın ilk ürünlerini vermesini öngörüyoruz.

Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve ihtimal olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la İstanbul'da bir araya geleceğini de duyurdu.

Yunanistan'a ise sert çıktı Erdoğan.

MÜLTECİLERE YUNAN ŞİDDETİ

Bir defa Yunanistan önce uluslararası hukuku bilmiyor. Bu konularda Sayın Miçotakis maalesef çok geri kalmış bir konumda. Kendisinin önce uluslararası hukuku öğrenmesi lazım. Sınır hattında takındıkları tavrın bir cinayet olduğunu bilmeleri lazım. Bunların sınırda öldürdükleri 4-5 tane mülteci var. Bunların hesabını soracağız. Bunu orada bırakmayacağız. Aynı şekilde o çırılçıplak soydukları insanları, bütün o resimleriyle, bu seneki Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısında bunların gözlerinin önüne sereceğiz.

Erdoğan, İdlib konusunda ise "ateşkesin kalıcı hale gelmesini" umduklarını bildirdi. "Süreç iyi gidiyor" ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde tehdit oluşturan koronavirüsten de bahsetti Cumhurbaşkanı. "Salgın belirginleştiği andan itibaren tedbirlerimizi aldık" dedi.

KORONAVİRÜS SALGINI

Şu an 114 ülkede görülen bu salgının Türkiye’de görülmemiş olması, aldığımız önlemlerin ne kadar yerinde olduğunu ortaya koyuyor. Başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere bütün kurumlarımızla belirlediğimiz önlemleri uygulamaya hassasiyetle ve sıkı bir şekilde devam edeceğiz. Koronavirüse yönelik alt yapı ve ön hazırlıklarımızı iyi yaptık. Sağlık tesislerimiz zaten bu konuda tartışılmaz. Bununla ilgili de ön hazırlıklarımız var. Koronavirüse yönelik bütün malzemelerin ikmalinde iyiyiz. Bu malzemelerin üretimini de ülkemizde yapar hale geldik.

ulusal.com.tr

yunanistan koronavirüs idlib brüksel ab