Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran ve Rusya ile işbirliği sinyali

15 Temmuz darbe girişimi sonrası İran Devlet Başkanı Ruhani ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan bölge ülkeleri ile işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran ve Rusya ile işbirliği sinyali

Lübnan merkezli Al Mayadeen Televizyon Kanalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Iran Devlet Başkanı Hasan Ruhani arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin detaylarını paylaştı.

15 Temmuz`da Fetullah Gülen Terör Örgütü tarafından yapılan darbe girişimi sonrası gerçekleşen görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgesel sorunları çözmek için Iran ve Rusya ile işbirliğine hazır olduğunu belirttiği bilgisi paylaşıldı.

Erdoğan’ın görüşmede, darbe girişimi sonrası Türkiye’de durumun normale döndüğünü fakat her şeyin bittiğini söylemek için erken olduğunun altını çizdiği belirtildi.

Görüşmede, Ruhani’nin Türkiye’nin güvenlik ve istikrarı noktasında endişeli olduğunu belirttiği ve büyük güçlerin ve teröristlerin Islam ülkelerinde istikrarı istemediğini ifade ettiği öğrenildi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Bin Salman ve Birleşik Arap Emirliği Prensi Bin Zayed’in darbeden önceden haberdar olduğu ve başarılı olması durumunda parayardımı sözü verdiği iddia edildi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise kapalı bir parlamento oturumunda Körfez ülkelerinin darbe girişimine destek verdiğini iddia etti.

Zarif’in "Suudi Arabistan ve Katar'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler Türkiye'deki darbe girişimi gerçekleşirken bundan rahatsızlık duymadı. Bunun üzerine düşünülmesi gerekir" ifadelerini kullandığı ve Suudi Arabistan’ın darbeye dahil olmasının güçlü bir ihtimal olduğunun altını çizdiği öğrenildi.

Onur Sinan Güzaltan / Kahire

ulusalkanal.com.tr

rusya erdoğan iran