Karadžić davasının tanıkları konuştu

Bosnalı Sırpların eski lideri "Bosna Kasabı" lakaplı Radovan Karadzic'in Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülen davasında tanık olarak ifade veren Boşnak savaş mağdurları, 24 Mart'ta açıklayacak kararın müebbet hapis cezası olmasını bekliyor.

Karadžić davasının tanıkları konuştu

Bosnalı Sırpların eski lideri "Bosna Kasabı" lakaplı Radovan Karadzic'in Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülen davasında tanık olarak ifade veren Boşnak savaş mağdurları, 24 Mart'ta açıklayacak kararın müebbet hapis cezası olmasını bekliyor.

Karadzic davasında tanık sıfatıyla ifade veren Boşnak kurban yakınları ve mağdurlar, mahkemenin kararına ilişkin beklentilerini AA'ya anlattı.

Bosna'daki savaşta Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde tercüman olarak görev yapan ve Srebrenitsa'daki soykırımda anne-babasını ve kardeşini kaybeden Hasan Nuhanovic, mahmededen çıkacak kararın önemine işaret ederek, Karadzic'in savaş döneminde işlenen suçlar ve yapılan zulmün en büyük sorumlularından biri olduğunu söyledi.

Srebrenitsa'nın yanı sıra Bosna Hersek'in Prijedor, Foça ve daha birçok şehrinde Müslüman nüfusa yönelik soykırım yapıldığını söyleyen Nuhanovic, 24 Mart'ta açıklanacak kararda Srebrenitsa dışındaki şehirlerde de soykırım yapıldığının açıkça ifade edilmesi gerektiğini savundu. Nuhanovic, Karadzic hakkındaki kararın kurban yakınları için büyük anlam ifade ettiğini belirterek, "Savaşta yakınlarını kaybedenler için adaletin sağlanması zor ancak bizim için en mantıklı olan sonuç müebbet hapis cezası verilmesi" dedi.

Verilecek cezadan daha önemli olan noktanın Karadzic'in sorumluluk tanımı olduğunu söyleyen Nuhanovic, Karadzic'in "savaş piramidinin en üstünde yer aldığını" vurguladı.

Srebrenitsa'daki soykırımda iki oğlunu ve eşini kaybeden Mirsada Malagic de 2012 yılında Karadzic davasında tanık olarak ifade verdiğini belirterek, "İfade verdiğim sırada Karadzic'in yüzünde en ufak bir pişmanlık belirtisi görmedim. Her şeyimizi elimizden aldılar. Ona (Karadzic) yaptıklarını ödetecek ceza yeryüzünde yok. Müebbet hapse çarptırılması biraz olsun yüreğime su serpecek" diye konuştu.

Davanın bir başka tanığı Mehmed Music ise 1992 yılında Karadzic'in talimatıyla başkent Saraybosna ve yakınlarında kurulan toplama kamplarında esir tutulduğunu kaydederek, "Beni öldürmeleri için her gün dua ettim" dedi. Toplama kampında Sırp askerlerin, vücudunda sigara söndürdüğünü ve hatırlamak dahi istemediği daha birçok işkenceye maruz kaldığını aktaran Music, "Müebbet hapis cezası almasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

"Bir zamanlar arkadaştık"

Savaş döneminde Saraybosna'daki askeri hastanenin müdürlüğünü yapan Suriye asıllı doktor Youssef Hajir de Karadzic'i bizzat tanıdığını ve "bir zamanlar arkadaş olduklarını" aktararak, "Saraybosna'ya ilk geldiğim zamanlarda tanışmıştık. Lahey'deki mahkemede bana yöneltilen tüm soruları yanıtladım, çünkü onu iyi tanıyordum" dedi. Karadzic'e "Sen de doktorsun. Bunları yapmaman gerekirdi. Seni böyle tanımamıştım" dediğini aktaran Hajir, Karadzic'in verdiği soğukkanlı cevaplar nedeniyle hayrete düştüğünü ifade etti.

Hajir, savaş boyunca aralıksız olarak hastanede çalıştığını beelirterek, "İlk iki ay hiç uyumadan çalıştım. Sürekli yaralılar geliyordu. Yaz geldiğinde sokağa çıkmak isteyen yüzlerce çocuğun, kalplerine isabet eden keskin nişancı kurşunuyla hastaneye ölü getirildiğini gördüm. Bunları mahkemede anlattığım zaman Karadzic'in yüzündeki ifade dahi değişmedi. Hiçbir şeyden haberi yokmuş gibi davranıyordu" diye konuştu.

Mahkemede, özellikle ülkedeki toplu mezarlar konusunda birçok kez tanık olarak ifade veren Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Müdürü Amor Masovic ise "uzman" olarak tanıklık ettiği davada, savaş sırasında oluşturulan toplu mezarlardan çıkartılan ceset kalıntılarının, yapılan soykırımın kanıtı olduğunu vurguladığını söyledi.

Bosna Hersek'te yaklaşık 8 bin kişinin bedenine hala ulaşılamadığını kaydeden Masovic, toplu mezarlardan çıkartılan bebek cesetlerini gördükten sonra soğukkanlı ve tarafısz tanıklık yapmanın zor olduğunu ifade etti.

Masovic, 24 Mart'ta verilecek karar ne olursa olsun adaleti sağlayamayacağını belirterek, kararda Srebrenitsa dışındaki bölgelerde de soykırım yapıldığının onanması temennisinde bulundu.

Soykırımla suçlanıyor

Bosna’daki savaşta ülkedeki Sırpların liderliğini üstlenen Karadzic hakkındaki karar 24 Mart Perşembe günü verilecek.

Uzun yıllar sahte kimlikle serbestçe dolaştıktan sonra 2008 yılında yakalanan ve 2009 yılında yargılanmasına başlanan Karadzic, soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş yasalarını çiğnemekle suçlanıyor. AA

karadzic bosna kasabı