Şehirlerdeki ortak operasyonlarda komuta askerde olacak

Terörle topyekûn mücadele için hazırlanan yasa tasarısı meclise gönderildi. Tasarısıya göre ortak operasyonlarda komuta askerde olacak. Teröristlerin saklandığı mekanlara yetkili komutanın emri ile girilebilecek. Tasarıyla askere yasal güvence de getirilecek.

Şehirlerdeki ortak operasyonlarda komuta askerde olacak

Asker ve polisin birlikte yürüttüğü terörle mücadeleyi güçlendirme amacıyla hazırlanan yasa tasarısı meclise gönderildi.

TSK Personel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin tasarı terörle topyekûn

mücadeleyi kapsıyor.

Askerin görevlendirilmesinde yeni bir sistemin kurulmasını amaçlayan tasarıya göre askerin terörle mücadelede yetkilendirilmesi Bakanlar Kurulu kararı ile yapılacak.

Şehirlerde düzenlenecek operasyonlarda asker, kolluk kuvvetleri ve ilgili kurumlar arasındaki koordinasyondan valiler sorumlu olacak.

Askerin polisle yapacağı belirli görevlerde komuta, sevk ve idare askeri birliklerin en kıdemli komutanı tarafından üstlenilecek. Askerin ihtiyaç duyacağı istihbarat bilgileri gecikmeden paylaşılacak. Teröristlerin saklandığı ev ve işyeri gibi yerlere yetkili komutanın emri ile girilebilecek.

Tasarı asklere yasal güvence de getiriyor. Bu kapsamda askerler, terörle mücadele sırasında suç işlemeleri halinde askeri mahkemelerde yargılanacaklar. Adli yargı tarafından soruşturma yapılması ise izne tabii olacak.

Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları için Başbakan, diğer personel için Millî Savunma Bakanı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanı ile personelleri için açılacak soruşturmalar İçişleri Bakanı'nın iznine tabii olacak.

Soruşturmaya izin verilmeden yakalama, gözaltı veya tutuklama yapılamayacak. Terörle mücadelede kapsamındaki tazminat davaları ise devlete karşı açılacak. AYM'nin kararı doğrultusunda TCK'nın hapis cezasının ertelenmesine ilişkin hükümleri bazı istisnalar dışında askeri suçlar içinde uygulanabilecek.

ulusalkanal.com.tr