Rus turistler Avrupa yolcusu

Ukrayna’daki sıkıntılı durum devam ederse paralı turistin Türkiye’ye gelişi anlamında ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine işaret eden POYD Başkanı Ali Kızıldağ, “Gelir anlamında 2014 çok sıkıntılı olacak gibi görünüyor” dedi.

Rus turistler Avrupa yolcusu

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, 2014 yılı turizm sezonuyla ilgili, “Sayısal anlamda 2013 rakamları yakalanabilir, belki çok düşük oranlarda olsa bile geçilebilir ama gelir anlamında bu sene çok sıkıntılı olacak gibi görünüyor” dedi. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Kızıldağ, yeni turizm sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Antalya’da kış sezonunun fena geçmediğini belirten Kızıldağ, yaz sezonuna ise Türkiye’deki seçim atmosferi, Almanya hariç Avrupa ülkelerinde halen devam eden ekonomik durgunluk, Suriye’deki gerginlik, kuzey Irak, İran, Ukrayna ve Rusya’da yaşanan sıkıntıların gölgesi altında girildiğini söyledi. Rusya ve Ukrayna’daki sıkıntılı durum devam ederse paralı turistin Türkiye’ye gelişi anlamında ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine işaret eden Kızıldağ, “Rusya pazarı Antalya için çok önemli, 3 milyon kişinin üzerine çıktı. Kimsenin ‘gelmezse gelmez’ diyebileceği bir pazar değil. Bu nedenle orada yaşanacak sıkıntıların yeni sezon açısından çok önemli olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Rus turistlerin Avrupa tercihi arttı

“İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan gibi bize rakip pazarlarda ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Bu da onların turizm pastasından daha fazla pay almak bir takım kampanyalar yapmalarını sağlıyor. Geçen yıl pastadan ciddi anlamda pay aldılar” diyen Kızıldağ, geçen yıl Türkiye’nin en önemli pazarlarından Rusya’dan İspanya’ya gidişlerde yüzde 40, Yunanistan’a gidişlerde ise yüzde 60’ın üzerinde artış olduğuna dikkati çekti. Söz konusu ülkelerdeki otel, servis ve yeme-içme kalitesinin Türkiye kadar iyi olmadığına ifade eden Kızıldağ, Türkiye’nin bu alandaki avantajını hala koruduğunu söyledi. Yerli turist sayısında son yıllarda çok ciddi artış kaydedildiğini, insanların artık yazlık ev, akraba, arkadaş evlerinde kalmadığını, otellerde tatil yapmak istediğine işaret eden Kızıldağ, “Pazarımız hiç de az değil, 2,5-3 milyon kişiden bahsediyoruz. Bu, önümüzdeki yıllarda daha da artacak” ifadesini kullandı.