AKP, CHP ve HDP'nin bildirgede açılım ortaklığı

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın "açılımın kilidi" dediği yeni anayasa, AKP, CHP ve HDP'nin seçim bildirgesindeki ortak unsur oldu. 3 parti de seçim bildirgesinde, "açılımın sürdürülmesi", "yeni anayasa" ve "özerklik" vaadinde bulundu.

AKP, CHP ve HDP'nin bildirgede açılım ortaklığı

AKP, CHP ve HDP açılım ve yeni anayasada birleşti. 3 partinin seçim bildirgesinde açılımla ilgili aynı vaadlerin yer alması dikkat çekti.

AKP'nin seçim bildirgesinde "yeni anaasa", "eşit vatandaşlık" ve "açılımın sürdürülmesi" vaadediliyor. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartının yerine getirileceği belirtiliyor. CHP'nin seçim bildirgesinde, "yeni anayasa" ve "eşit vatandaşlık" vurgusu yer alıyor. Açılım devamı için Meclis'te 3 ayrı komisyon kurulacağı belirtiliyor. CHP'nin bildirgesinde yerel yönetimlerde özerklik şartının getirilmesi de yer alıyor. Yeni anayasa sözü veren diğer parti de HDP. Yeni anayasanın "eşit vatandaşlık" temelinde yapılacağı belirtiliyor. "Açılımın devam etmesi" vaadini bildirgeye koyan HDP, "yerel yönetimlerde özerklik şartını" da "demokratik özerklik" olarak bildirgede sunuyor.

PKK lideri Abdullah Öcalan, yeni anayasa talebini 20 Ağustos 2009'da dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'a iletmişti. Öcalan'ın "Açılımın kilidi" dediği teklifinde "Türk adının Anayasa'dan çıkarılması" talep ediliyor.