Özelleştirme işçiyi mağdur etti

Özelleştirme politikaları bu kez termik santral çalışanlarını vurdu. 10 bine yakın emekçi, işsizlikle karşı karşıya. Daha önce devlete yani halka ait olan santraller, özelleştirildi. Santralleri alan şirketler de bacalara filtre takmayı ihmal etti. Şartları yerine getirmeyen işveren ise işçileri mağdur etti. Ulusal Kanal’ın edindiği bilgilere göre işçiler şimdilik ücretli izne gönderildi. Ama sonrası için ne olacağı belirsiz.

Özelleştirme işçiyi mağdur etti

Özelleştirme politikalarının son mağduru termik santraldeki işçiler oldu.

Termik santrallerin bacalarına filtre takılmasını 2,5 yıl erteleyen kanun teklifi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmişti. Bu kapsamda 1 Ocak 2020 itibarıyla filtre takma zorunluluğu getirildi.

Ancak bu zorunluluğu pekçok termik santral işleten şirket yerine getirmedi. Bunun üzerine de bu termik santrallerin faaliyetleri durduruldu. Bu santrallerin tümünün özelleştirilmiş olması dikkat çekiyor. Elbistan, Kangal, Soma, Tunçbilek, Çatalağzı termik santralleri hükümetin özelleştirmesiyle özel sektörün eline geçmişti.

Santrallerin kapatılmasının ardından da sayılarının 10 bin olduğu belirtilen çalışanlar işsizlikle karşı karşıya kaldı.

Ulusal Kanal’a konuşan işçi temsilcileri ve konunun uzmanları da işçilerin mağduriyetlerinin başında özelleştirme politikalarının geldiğini vurguladı.

Ulusal Kanal’ın edindiği bilgilere göre, faaliyeti durdurulan Kangal Termik Santrali işçileri ücretli izne gönderildi. Ancak izinler bitince işçilerin durumunun ne olacağı ise belli değil.

HABER: SEDA AKYÜZ

KAMERA: UĞUR PİDECİ

ulusal.com.tr

ulusal kanal tayyip erdoğan