Türkiye ve Çin'in ortak ticaret ve toplumsal tarihi İpek Yolu yeniden can buluyor
Çin'in Yeni İpek Yolu olarak bilinen projesi çerçevesinde TÜSİAD ve Koç üniversitesi öncülüğünde "1 Kuşak 1 Yol" etkinliğinin 3.sü İstanbul'da düzenlendi. Etkinlikte konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran "iki ülkenin milli çıkarları doğrultusunda ekonomik işbirliği" çağrısı yaptı. Çin Büyükelçisi ise "İki ülke arasındaki ticarette ülkelerin karşılıklı olarak kendi para birimlerini kullanma oranının artmasını vurguladı.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) işbirliği ile “Çin’i Anlamak ve Çin ile İş Yapmak-3 / Bir Kuşak, Bir Yol Projesi” isimli bir konferans düzenledi.
Hem Çin hem de Türkiye için proje çok önemli. Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi YU Hongyang, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran, Ulusal Kanal ve Vatan Partisi yöneticileri ile çok sayıda ekonomist ve işadamının katıldığı toplantıda "İpek Yolu Projesinin" iki ülkeye suncağı fırsatlar anlatıldı.
İpek Yolu Projesi'nin ilk hedefi 2015 yılı itibari ile Türkiye'nin 3'üncü büyük ticaret ortağı Çin ile işbirliğini arttırmak.
Asya, Avrupa ve Afrika’daki pek çok ülkeyi kara ve deniz yolu ile birbirine bağlayacak olan İpek Yolun projesi küresel dengeleri değiştirecek.
Baskılara rağmen yatırımcılar projeden umutlu. Türkiye hükümetinin proje için somut adımlar atmasını istiyor.
HABER: DENİZ ÇAĞLAYAN KAMERA: SERKAN BAYRAKTAR
ulusalkanal.com.tr