Anlaşmaya varıldığı iddia edildi

Kıbrıs Müzakereleri kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Federal bir Kıbrıs Devleti kurma konusunda anlaşmaya vardığı iddia edildi. Rum basınına göre Türk tarafı mülkiyet başlığı altında Rumların 1974 öncesindeki haklarını kabul etti. Taraflar güven arttırıcı önlemlerden sonra ilk kez özlü müzakere aşamasına geçmişti

Anlaşmaya varıldığı iddia edildi

KKTC Cumhuabşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nicos Anastasiadis arasında yürütülen Kıbrıs Müzakerelerinde, tarafların anlaşma sağladığı öne sürüldü.

Rum medyasının haberine göre Federal bir Kıbrıs Devleti kurma konusunda taraflar ekonomi, mülkiyet ve yönetim başlıklarında anlaşmaya vardı.

İddiaya göre Türk tarafı, Rumların 1974 öncesindeki haklarını kabul etti. Şu anda iade, tazminat ve takas yöntemlerinin hangi oranlarda uygulanacağı görüşülüyor.

Rum basınının yönetim konusundaki iddiaları şöyle:

FEDERAL BİR KIBRIS’DA YÖNETİM PAYLAŞIMI

-Parlemento üst ve alt kanat olmak üzere ikiye ayrılacak. Üst kanadını Türk ve Rumlar yarı yarıya paylaşacak. Alt kanatta ise yüzde 30 Türk, yüzde 70 Rum olacak.

-Yüksek mahkeme 4 Rum ve 4 Türk’ten oluşacak. Anlaşmazlık durumunda oy hakkı bulunan bir yabancı üye yer alacak.

Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de tarafların yakın bir zamanda şeffaflık politikasına geçmeleri gerektiğini belirtti.

Taraflar geçen günlerde güven arttırıcı önlemlerden sonra ilk kez Kıbrıs sorununu oluşturan özlü konularda müzakerelere başlamıştı.