Bakanlıktan kripto paralar ile ilgili önemli açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 01.03.2021 tarihinde yapılan basın açıklamasında “Kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıları biz de paylaşıyoruz. Konuya ilişkin gelişmeler ve ülkemizdeki durum, Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede bakan yardımcımız başkanlığında; Merkez Bankası, BDDK, SPK ve ilgili diğer kurumlarla işbirliği halinde çalışmalar yürütülmektedir” ifadelerine yer verildi. Açıklamadan kripto paralarla ilgili gelişmeler ve Ülkemizdeki durumun takip edileceği belirtilmesine rağmen Ülke ekonomisini ve bireysel yatırımcıları korumaya yönelik yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağına dair herhangi bir hususa yer verilmemiştir.

Bakanlıktan kripto paralar ile ilgili önemli açıklama

Ekopolitika'nın haberine göre Hazine Müsteşarlığının 11.01. 2018 tarihli basın açıklamasında yapılmış ve ‘’Ülkemizde yasal bir dayanağı olmayan kripto paralara ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasına ve Kripto paraların risklerine yönelik kamuoyunun bilgilendirilmesine karar verilmiştir. Kripto paraların ülkemizde yasal bir dayanağı bulunmamaktadır ve bu kapsamda gerçekleştirilen işlemler herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında değildir. Kripto paralar, piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi olumsuz özelliklere sahiptir. Ayrıca kullanıcıların ve hizmet alınan firmaların operasyonel hatalarından ya da kötü niyetli kişilerin suiistimallerinden kaynaklanan zararların, işlemlerin geri döndürülemez nitelikte olması nedeniyle düzeltilmesi veya iptal edilmesi mümkün değildir. Kripto paraya dayalı bazı iş modelleri, büyük kârlar vadeden oluşumlar şeklinde yapılanarak kişilerin bilgi eksikliğini suiistimal etmekte ve önemli maddi kayıplara neden olabilmektedir.’’ denilmiştir.

KRİPTO PARANIN YASAL DURUMU

1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve bu Kanuna dayanılarak düzenlenen Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararda kripto paralar ilgili bir hüküm bulunmadığı gibi kripto para lehine yoruma elverişli bir hüküm de bulunmamaktadır.

İlgili kurumlardan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, 25 Kasım 2013 tarihinde yayınladığı 2013/32 sayılı basın açıklamasında ve 2019 yılında yayınlanan BDDKBankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi, Cilt 13’te, Sermaye Piyasası Kurulu, Araştırma Dairesi bünyesinde yazılan 2016 tarihli makalede, Kurul Karar Organının 27/09/2018 tarih ve 47/1102 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru ve 2018 yılında yayınlamış olduğu bültenle uyarıcı ve bilgilendirici açıklamalarda bulunmuştur.

Bir diğer ilgili kurum olan Mali Suçları Araştırma Komisyonu 03.08.2016 tarihinde yayımlanan Şüpheli İşlem Bildirim Rehberinde bankacılık işlemlerinde müşteri hesaplarından bitcoin satan aracı kuruluşlara bitcoin alımına yönelik para transferi yapılmasını şüpheli işlem olarak nitelendirilmekte iken 11 09. 2019 tarihinde yapılan değişikle her türlü kripto paraya ilişkin para transferinin şüpheli işlem olarak örneklendirilmesinden vazgeçilmiş ve yerine daha dar ve spesifik işlem türleri örnek olarak belirlenmiştir. (3)

SAADET ZİNCİRİ OLMADAN YASAL DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİR

Ülkemizde kripto para almanın, satmanın veya kripto para alım-satım komisyonculuğu yapmanın suç veya yasak olduğunu belirten yasal düzenleme bulunmaması, ilgili bakanlık, müsteşarlığın ve kurumların yasal düzenleme yapmak yerine uyarıcı ve bilgilendirici açıklamalar yaparak durumun takip edileceği yönündeki açıklamalarla yetinmesi üzerine kripto para komisyonculuğu ve alım-satım işlemleri hızla artarak (Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan araştırma sonucuna göre) nüfusa oranla en çok kripto para kullanan ülke vatandaşları sıralamasında Türkiye yüzde 16 ile dünyada 4’ncü, Avrupa’da ise ilk sırada yer almıştır.

Fiyatlarındaki astronomik artışla ( 2010 yılında ortalama fiyatı 0,06 ABD Doları iken 05.03.2021 tarihi itibariyle 48.879,20 ABD Doları olan Bitcoin örneğinde olduğu gibi) bireysel yatırımcıları cezbeden, arkasında bir resmi otorite güvencesi olmaması nedeniyle Banker, Titan, Çiftlik Bank gibi saadet zincirlerinde yaşanan yatırım dolandırıcılığına, dolayısıyla telafisi olmayan mağduriyetlere meydan verilmemesi için öncelikle bireysel yatırımcıların hiçbir garantisi olmayan, yüksek risk içeren kripto paraları yatırım aracı olarak tercih etmemesi, Hükümetin ise kripto paralarla ilgili uyarıcı, bilgilendirici açıklamalar yapmak ve durumu izlemekle yetinmek yerine Ülke ekonomisini ve bireysel yatırımcıları korumaya yönelik etkin yasal düzenlemeleri biran önce yapması gerekmektedir.

açıklama bitcoin avrupa BDDK dolar Çiftlik Bank bakanlık Euro Kripto para Türk lirası yasa maliye bakanlığı etherium yasal Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu lira riyal sermaye piyasası kurulu