Türkiye'den Musul açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İspanyol mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi

Türkiye'den Musul açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ile ortak basın toplantısı düzenledi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun satır başları şu şekilde;

Bir operasyonu planlarken, öncesi, operasyonu ve sonrasını planlamak lazım. Cerablus'ta yerel güçlerle yürütülen mücadelenin başarısı ortada. Yerel sahiplenme çok önemli.

Biz aynı anlayışın Musul'da da olmalı. Zaten Cerablus'taki başarılar Musul'daki yerel güçlerin cesaretini arttırmıştır. Biz Musul'da da yerel güçlerin operasyonu hayata geçirmesini isteriz. Mezhepçilikle Şii milislerin operasyona dahil edilmesi daha sonra onların burada kalması Musul'a barışı getirmez. Aksine onların orada kalması sorunları daha da arttırır.

Oradaki Sunni halk için tehlikeli olan Şii milisler ve DAEŞ arasında seçim yapmak zorunda bırakılmamalı Musul halkı. Bizim Başika'daki eğittiğimiz kişiler yerel halk. Bu yerel güçlerin de operasyona katılması operasyonun başarısı için önemli. Burada farklı ülkelerin özellikle müttefik ülkelerin de eğit donat programını sürdürdüğünü biliyoruz. Koalisyon ülkeleri de buradaki yerel güçlere destek verebilir. Onları kuvvetlendirebilir, danışmanlık yapabilir. DAEŞ'i de bu şekilde buradan temizleyebiliriz. Biz bugüne kadar DAEŞ'e karşı her türlü mücadelenin içinde yer aldık. Musul'da da her türlü desteği vermeye hazırız.