Türk Lirası değer kazandı

Avrupa Merkez Bankası'nın, farklı ülkelerin kamu ve özel tahvillerini almak için kullandığı fonu 20 milyar Avro artırma beklentisi Türk Lirası'na değer kazandırdı. Avrupa'nın aylık varlık alım miktarını 80 milyar Avro'ya çıkaracağına dair sinyaller, Avro'yu yüzde 3,5 düşürdü.

Türk Lirası değer kazandı

Avrupa Merkez Bankası'nın, varlık alımını 20 milyar Avro artırması yönünde beklenti ile Avro, TL karşısında yüzde 3,5, dolar ise yüzde 1 oranında değer kaybetti.

Avrupa Merkez Bankası'nın, aralık ayında yapacağı gözden geçirmeden aylık varlık alım miktarında artırım yapması bekleniyor. Stratejistler, hali hazırda aylık 60 milyar Avro olan varlık alım miktarının 80 milyar Avro'ya çıkacağını tahmin ediyor.

Ayrıca Eylül 2016'da sona erecek olan varlık alım programının 2017 yılına uzatılmasının veya varlık alımının 'gerektiği sürece' devam edeceği yönünde bir açıklama yapılmasının da mümkün olduğu belirtiliyor.

Avrupa Merkez Bankası ocak ayında aldığı bir kararla tıpkı FED gibi, başka ülkelerin kamu ve özel tahvillerini alarak yatırım yapmaya başlamıştı. Avrupa bozulan ekonomisini bu yolla canlandırmayı deniyor. Uygulama Döviz fiyatlarının ulusal para birimleri karşısında düşmesine neden oluyor.

ulusalkanal.com.tr