İstanbul'da polislerin yargılandığı "ByLock" davası
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla 56'sı tutuklu 61 polisin yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 54 tutuklu ile 2 tutuksuz sanık katıldı.
Tutuklu sanık Mehmet Murat Kırıkçı esas hakkında yaptığı savunmasında, ByLock programını indirmediğini, yüklemediğini ve kullanmadığını iddia etti. FETÖ ile bağlantısı olmadığını ileri süren Kırıkçı, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) hazırladığı rapor doğrultusunda Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) tarafından soruşturma açıldığını, bu kapsamda gözaltına alındığını ve tutuklandığını anlatan Kırıkçı, ''MİT’in elde ettiği bilgilerin istihbari olup delil olarak kullanılmayacağı kanunlarla bellidir. İddia makamı bu bilgilerle hareket etmiştir. Delil olarak kullanılmıştır." dedi.
Kırıkçı, sözlerinin devamında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) gelen raporun da çelişkili olduğunu ileri sürdü.
Tutuklu sanık Yılmaz Yıldırım ise kendisi hakkında ne somut ne de soyut hiçbir eylemin ileri sürülmediğini iddia etti.
FETÖ'nün sohbet toplantılarına katılmadığını öne süren Yıldırım, "Bank Asya’da uzun zamandır hesabım bulunmaktadır. Faizsiz banka olduğu için tercih ettim. Ev, araba kredisi, kredi kartı gibi bankacılık hizmetlerini yaptım. Örgütsel para hareketim olmamıştır. Hiçbir talimatla para yatırmadım." ifadelerini kullandı.
FETÖ'nün KHK ile kapatılan "Kimse Yok Mu" isimli yardım derneğine yardım amaçlı Van depremi sırasında televizyonda ünlülerin katıldığı program kapsamında mesaj atmış olabileceğini ileri süren Yıldırım, ByLock kullanımıyla ilgili ise programı yüklemediğini ve kullanmadığını iddia etti.
Telefonlardaki tuzak programlardan dolayı ByLock suçlaması olduğunu anlatan Yıldırım, bu konuda bazı kişilerin mağdur olduğunu iddia ederek tahliyesini istedi.
Diğer sanıklar da suçlamaları reddederek, beraatlerini istedi.
Duruşma, sanıklara son sözleri sorulması için yarına ertelendi.
Davanın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı öne sürülen emniyet görevlilerine yönelik yapılan soruşturmaya yer verilmişti.
Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, 86 polisin "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
Ağustostaki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, tutuklu sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmasını, tutuksuz ve firari sanıklar yönünden de dosyanın ayrılmasını istemişti.
Mahkeme de tutuksuz ve firari sanıkların dosyasının ayrılmasına karar vermiş, sanık sayısı da 61'e düşmüştü.