Bu türleri yerseniz ölürsünüz!

Bu türleri yerseniz ölürsünüz!

Mantar zehirlenmelerindeki yükselen artışın ardından harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, vatandaşları zehirli mantarlara karşı bilinçlendirmek ve zehirlenmelerin önüne geçebilmek amacıyla uyarı tabelaları hazırlıyor. Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında hazırlanan ilk tabelalar, pilot bölge seçilen Bursa’daki ormanlık alanlara yerleştirildi. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda yağmurlu havalarda artan mantar zehirlenmeleri yüzünden 15 gün içinde 160 başvuru yapıldığı öğrenilirken, Ulusal Zehir Danışma Merkezi verilerine göre son iki ayda 255 mantar zehirlenmesi vakası bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), son dönemde artan mantar zehirlenmelerinin önüne geçmek amacıyla zehirli mantar türlerine ilişkin ikaz tabelaları hazırlıyor. Bu kapsamda pilot bölge seçilen Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ormanlık alanlarda ikaz tabelaları yerleştirildi. Genel Müdürlüğün internet sayfasına ise Türkiye'deki mantar türlerine ilişkin bilgilendirme amaçlı videolar konularak, vatandaşların bu konuda daha bilinçli hareket etmesi amaçlanıyor.

TÜRKİYE MANTAR ZENGİNİ AMA YETERİNCE DEĞERLENDİREMİYOR

Türkiye, bitki çeşitliği açısından olduğu gibi mantar çeşitliliği açısından da önemli bir konumda bulunuyor. Bu anlamda ülkenin barındırdığı makro mantar niteliğindeki tür sayısının 2 bin civarında. Ancak bu zenginlikten halen geleneksel kullanımlar çerçevesinde yararlanılıyor. Oysa Türkiye, mevcut kullanıma bağlı ekonomik kazancın çok üzerinde bir potansiyeli barındırıyor. Orman Genel Müdürlüğü, bu potansiyelin belirlenmesi ve sürdürülebilirlik prensipleri çerçevesinde faydalanılması açısından bir kısım çalışmalar gerçekleştiriyor.

VERİ TABANINA 206 MANTAR TÜRÜ KAYDEDİLDİ

Bu çerçevede, 2014 yılı içerisinde başlatılan biyod mantar veri tabanı sayesinde Türkiye'de bulunan mantar türlerinin tespiti ve teşhisi çalışmaları yapılmaya başlandı. Çalışmalar kapsamında, şu ana kadar söz konusu veri tabanına 206 mantar türü girildi. Akademisyenlerle ortak yürütülen bu çalışma ile zehirli ve yenilebilir mantar türleri belirlenerek, veri tabanına kaydedilecek. Yetkililer, doğal mantarların mevsimlere bağlı olarak doğada çıktıklarını ve tespit edilebildiklerini belirterek, en uygun mevsim niteliğindeki sonbahar aylarında veri sayısının hızla artacağını dile getiriyor.

MANTAR TÜRLERİ İÇİN ENVANTER ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Öte yandan tespit edilen mantarların ülke ekonomisine de kazandırılması amacıyla İç Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsünde de çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Enstitü bünyesinde kullanıma açılan HPLC cihazı sayesinde; biyod mantar veri tabanında tespit edilen türlerin teşhis ve etken madde analizleri yapılabilecek, gıda ya da tıbbi maksatlı kullanıma konu edilip edilemeyecekleri hususunda bulgulara ulaşılacak. Ayrıca ekonomik değeri yüksek ve potansiyeli fazla olan mantarların envanter çalışmalarına da başlandığı öğrenildi.

MANTAR ZEHİRLENMESİ DURUMUNDA 114’Ü ARAYIN

Bazı mantar türlerindeki zehirlenme belirtileri 2 saat içinde ortaya çıkarken, bazılarında ise bu süre 6 saati buluyor. Mantar zehirlenmeleri durumunda, yurttaşlar Sağlık Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Daire Başkanlığı bünyesindeki Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni 114 nolu hattan arayarak yardım alabiliyor.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr