2019 yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlik sistemi ile ilgili emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'den değerlendirmeler

Yeni askerlik modelini değerlendiren emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, bedelli askerlik uygulamasının sürekliliği dışında yeni sistemin TSK'nın ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi

2019 yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlik sistemi ile ilgili emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'den değerlendirmeler

Yeni askerlik sistemine ilişkin ayrıntılar belli oluyor. Milli Savunma Hulusi Akar’ın önceki gün şema üzerinde anlattığı sisteme göre, bedelli askerlik sürekli hale gelecek. Sınırlı bir kontenjanı olacak bedelli askerliğe başvuru sayısı çok olduğunda, kura çekilecek. Meslek yüksek okulu mezunlarının yedek astsubay olarak görevlendirileceği yeni sistemde, altı aylık vatani görevini tamamlayan erlere de bir altı ay daha maaşlı görev yapma imkanı tanınacak.

Aydınlık gazetesi, yeni askerlik modeline ilişkin eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ile görüştü.

ALTI AY YETERLİ

Sistemin hem vatandaşın hemde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına karşılık verebileceğini vurgulayan Pekin, şunları kaydetti:

“Bu askerlik sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin profesyonel askerlik ihtiyacı ve seferberlik zamanı ihtiyaç duyacağı personel için karma bir sistem. Barış dönemlerinde ve topyekun savaşa girilmeyen durumlarda profesyonel askerleri kullanacak. Zaten halihazırda bu sistem kullanılıyor. Geri kalan diğer askerler de seferberlik anı için altı ay temel eğitim için hazırlanıyor. Bu arada sistemde profesyonel asker ihtiyacı sadece askeri okullardan değil altı aylık temel askerlik eğitimini almış olanlardan karşılanacak.

Uygulama hayata geçeceği zaman nasıl işleyeceğini bilemeyiz ama Türkiye’nin ihtiyacı olan bir askerlik sistemi olduğunu değerlendiriyorum. Lise ve lise altı mezuniyeti bulunanların bir ay temel eğitim beş ay normal askerlikle kısıtlanmasını yeterli buluyorum. Dört aylık bir askerlik sistemi de olabilir ama altı ay gayet yeterli bir süre.”

‘ASKERLİĞİN BEDELİ OLMAZ’

Bedelli askerlik konusunda da düşüncelerini sorduğumuz zaman Pekin, şöyle devam etti:

“Bir tarafta insanlar altı ay askerlik yaparken bir tarafta bir aylık askerlikten sonra parasının verilip askerliğin bitirilmesi, askerlik duygusunun zayıflamasına neden olabilir. Bedelli askerlik ikilik çıkarabilir. Ayrımcılığa sebep olur. Askerlik dört ay olsun ama herkes askerlik yapsın. Her şeyin bedeli olabilir ama askerliğin bedeli olmaz. Daha önce buna benzer bir bedelli sistemi Osmanlı döneminde de uygulandı, hatta bir tekerlemesi de var:

Yemen yolu çukurdandır

Karavanam bakırdandır

Zenginimiz bedel verir

Askerimiz fakirdendir”

‘VİCDANİ RET GÖRÜŞLERİNİ PEŞİNDEN GETİREBİLİR’

Bedelli askerlik sisteminin ileride başka sorunlar çıkarabileceğine işaret eden Pekin, “Bedelli ihtiyacının nedeni, altı ay askerlikten sonra verilecek olan profesyonel askerlik ücretinin karşılanması için yapılan bir uygulama olabilir. İhtiyaçlar doğrultusunda da olsa bedelli askerlik ileriki süreçlerde çeşitli sorunlara neden olabilir. Ben inancım gereği elime silah almıyorum da denebilir ya da antimilitarist (vicdani ret) görüşlerini peşinde getirebilir.” dedi.

Bedelli askerlik sisteminin sürekekliliği dışında yeni sistemin genel olarak uygulanabilir olduğunu belirten Pekin, sistemin çeşitlendirilebileceğini ve altı aylık sürenin farklı zamanlara yayılabileceğini de belirtti.

ulusal.com.tr

yeni askerlik sistemi bedelli askerlik sistemi