Türkiye'ye 1 milyar euro yardım yapacaklar

Avrupa Birliği liderleri Brüksel’de mülteci krizini görüşmek üzere toplandı. Mülteci krizinde iyi bir sınav vermeyen Avrupa Birliği ülkeleri krizden etkilenen ülkelere 1 milyar Euro verilmesini kararlaştırdı. Zirvenin ardından konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye’nin Suriye’de talep ettiği güvenli bölge konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşme yapacağını belirtti.

Türkiye'ye 1 milyar euro yardım yapacaklar

Avrupa’nın mültecilerle sınavı devam ediyor. Avrupa Birliği liderleri, Belçika’nın başkenti Brüksel’de mülteci krizini masaya yatırdı.

Zirveden, mülteci sorunuyla mücadelede Suriye’nin komşularına maddi destek verme kararı çıktı. İki milyar Euro para yardımının yarısı, Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne, 1 milyar Euro’su ise Türkiye’ye destek amaçlı aktarılacak. Ürdün ve Lübnan’a da ayrıca yardım yapılacak. AB Zirvesi’nde ayrıca Suriye’deki krizin sona ermesi için BM’nin çabalarını tazelemesi çağrısı yapıldı.

Toplantının ardından liderlerden açıklamalar geldi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da Türkiye’nin Suriye’de talep ettiği güvenli bölge konusuna değindi. Tusk konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la 5 Ekim'de Brüksel'de, Başbakan Davutoğlu'yla da New York'ta bir araya geleceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron Suriyeli mülteciler için ülkesinin 100 milyon sterlinlik ek yardım taahhüdünde bulundu. Bu taahhüdün 5 milyon'luk kısmının Türkiye'deki sığınmacılar için ayrılacağı belirtildi.

Almanya Başbakanı Angle Merkel de Türkiye’nin mülteci krizini çözme konusunda önemli bir partner olduğunu söyledi. Merkel "Yunanistan sınırı Türkiye’nin desteği olmadan korunamaz" diye konuştu.

Avrupa Birliği İçişleri Bakanları önceki gün 120 bin mültecinin zorunlu kotalarla üye ülkelere dağıtılmasına yönelik karar almıştı.

ulusalkanal.com.tr

mülteci