'Torba Tasarı' TBMM'de kabul edildi

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen torba tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasa, Diyarbakır Sur ilçesinin yeniden inşası, zorunlu trafik sigortası, Kanal İstanbul gibi pek çok konuda düzenlemeyi içeriyor.

'Torba Tasarı' TBMM'de kabul edildi

Zorunlu trafik sigortası, Kanal İstanbul projesi, Diyarbakır Sur’un yeniden inşası, 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi gibi maddeleri içeren torba tasarı yasalaştı.

Tasarı, Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinin oylarıyla dün gece yarısı kabul edildi.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle pek çok düzenleme de hayata geçecek. Buna göre, 15 bin polis ve 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni kadrosu açılacak. Genel Sağlık Sigortası olan yurttaşların 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan prim borçları silinecek. Düzenlemeden önce ödenen primler ise iade edilmeyecek.

Kanunla Diyarbakır Sur ilçesinin yeniden inşasının yasal altyapısı oluşturuluyor. Buna göre, kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde alt yapı ve imar çalışmaları yapılacak.

Kanun zorunlu trafik sigortasında da yeni düzenlemeleri getiriyor. Bu doğrultuda, zarar gören, zorunlu mali sorumluluk sigortası için dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunacak. Yazılı başvuruya yanıt verilmemesi durumunda zarar gören taraf dava açabilecek.

Kanal İstanbul projesi de kanunda yer alan düzenlemelerden. Kanunda "su yolu" tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılıyor.

Yasayla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenen sosyal yardımlardan yararlanan kişileri istihdam eden işverenlere de sigorta primi desteği verilecek.

Kanun, Terör mağdurlarının eş ve çocuğunun bulunmadığı durumlarda kardeşle birlikte anne ve babanın da istihdam hakkından yararlanması imkanını da getiriyor.

Kanunla, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanacak.

ulusalkanal.com.tr

# torba tasarı