Bugüne kadar tam 124 şikâyet vardı!

18 işçi için umutların tükendiği maden faciasıyla adını duyuran Uyar Ailesi'nin madencilik geçmişinin şikâyetlerle dolu olduğu ortaya çıktı. Ailenin Soma'daki Darkale maden işletmesi için Çalışma Bakanlığı'na tam 124 işçiden farklı tarihlerde şikâyet gitti. Ancak bakanlık bu şikâyetleri sonuçlandıramadı. Devlete 120 Milyon lira borcunu ödemeyen şirketin işletmelerinde son 5 yıl içinde bin 120 kaza oldu. Bu kazalarda 6 kişi hayatını kaybetti.

Bugüne kadar tam 124 şikâyet vardı!

Şikâyet var, sonuç yok. Sonuç olmamasının sebebi işverenin belge vermemesi bakanlığın ise yaptırımda bulunmaması…

Ermenek'teki maden faciasıyla adını duyuran Uyar Ailesi'nin madencilik geçmişinde sicilinin kabarık olduğu ortaya çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın soru önergelerine verdiği yanıtlar, devletin işçi şikâyetleri konusunda işveren üzerinde yaptırımlarda bulunamadığını gözler önüne serdi.

Uyar ailesinin maden işletmelerinde çalışan işçiler hepsi farklı tarihlerde olmak üzere, çalışma Bakanlığına bugüne kadar tam 124 şikâyet başvurusu yaptı. Ancak işveren, bakanlığın talep ettiği hiçbir belgeyi vermedi. Denetimlerini tamamlayamayan bakanlık ise devletin kasasına girmek üzere idari para cezası vermekle yetindi.

Ailenin işlettiği Soma Darkale Maden Ocağı'nda 2013'te bir iş kazası olduğu, 2014 başında sözleşme süresinin bittiğini ve yenilenmediği yine MHP'li Akçay'ın soru önergeleriyle ortaya çıkan diğer detaylar. Darkale Kömür İşletmesi'nde son 5 yıl içinde 1120 kaza oldu. Bu kazalarda 6 kişi hayatını kaybetti.

Hâlâ 450 işçiye alacağı ödemeyen aile şirketiyle baş edemeyen sadece Çalışma Bakanlığı değil. Hürriyet'in haberine göre Uyar ailesi şirketlerinin SGK'dan Elektrik İdaresi'ne kadar çok sayıda kuruma yaklaşık 120 milyon lira borcu var.

Uyar ailesine ait şirketlerin İzmir Kınık'ta 2, Konya'da 1 arama 1'de işletme ruhsatı da bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr