1993 yılında imzalanan o anlaşma feshedildi

Asya’daki ülkeler Amerikan yörüngesinden çıkıyor. Kırgızistan, "etnikçiliği körükleme" suçundan hapisle cezalandırdığı Azimzhan Askarov’a Amerika’nın "İnsan Hakları Ödülü" vermesi üzerine harekete geçti. Kırgızistan, Amerika ile 1993 yılında imzaladığı işbirliği yardım anlaşmasını iptal etti. Amerika ise kararın hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

1993 yılında imzalanan o anlaşma feshedildi

Amerika Asya’daki gücünü kaybediyor. Washington’a bir darbe de Orta Asya’daki müttefiki Kırgızistan’dan geldi.

Kırgızistan 1993 yılında Amerika ile imzaladığı işbirliği anlaşmasını feshettiğini açıkladı.

Kırgızistan Bakanlar Kurulu’nun yaptığı açıklamada Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev’in hükümet kararını imzaladığı belirtildi.

Bu kararın sebebi Kırgızistan’da etnik terör suçundan hapishanede olan Kırgız Azimzhan Askarov’a Amerika’nın “İnsan Hakları Savunucusu Ödülü” vermesi oldu.

Amerika ise söz konusu kararı hayal kırıklığı olarak değerlendirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Bu karar Kırgızistan halkına yararlı olan yardım programlarını tehlikeye atabilir” denildi.

Anlaşmayı feshetmesiyle birlikte Amerika’dan Kırgızistan’a giden mal transferlerine tekrar vergi getirilecek. Ayrıca destek programıyla ilgili Kırgızistan’da bulunan Amerikalı askerlere verilen diplomatik statü ünvanın da geri alınması bekleniyor.

Amerika geçtiğimiz yıl Kırgızistan'ın Manas bölgesinde bulunan Orta Asya’daki tek askeri hava üssünü kapatmak zorunda kalmıştı. Üs Afganistan operasyonları için hava ikmali sağlıyordu.

ulusalkanal.com.tr

amerika Kırgızistan