Tüketici ve üretici karamsar

Hem üretici hem de tüketici Türkiye ekonomisine güvenmiyor! Haziran ayında 73.7 düzeyine gerileyen Tüketici Güven Endeksi, ekonomideki karamsar tabloyu gözler önüne seriyor. İmalat sanayinin beklentilerini yansıtan Reel Kesim Güven Endeksi'nin 104.9'a gerilemesi de sanayicinin ekonomiden pek umudu olmadığını gösteriyor.

Tüketici ve üretici karamsar

Hükümet ekonomi için pembe tablo çizse de sayısal veriler Türk ekonomisinin geldiği noktayı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. 2008 yılından bu yana ekonomik göstergeleri yansıtan tabloya bakıldığında hem tüketici hem de üreticinin Türkiye ekonomisine güvenmediği yadsınamaz bir gerçek.

Son 3 aylık veriler göz önüne alındığında en dikkat çekici kalem Tüketici Güven Endeksi. Buna göre, nisan ayında 78.5 olan tüketici güven endeksi, mayısta 76, haziranda 73.7 düzeyine geriledi. Bu da tüketicinin Türkiye ekonomisinden umudunun olmadığı anlamına geliyor.

Yalnızca tüketici değil üretici de karamsar. İmalat sanayiinin beklentilerini yansıtan Reel Kesim Güven Endeksi mayıs ayında 113.3 düzeyindeyken, haziran ayında 110.7’ye geriledi. Bu da tüketiciye göre ekonominin olumlu sinyaller vermediği anlamına geliyor.

ulusalkanal.com.tr

üretici tüketici tüketici güven endeksi