YSK'dan erken seçim tarihi

Cumhurbaşkanı'nın alması beklenen erken seçim kararı için Yüsek Seçim Kurulu da harekete geçti. YSK, seçim takvimi taslağını siyasi partilere sundu. Taslağa göre 90 günlük süre 30 gün kısaltılarak seçimin 1 Kasım'da yapılması öngörülüyor.

YSK'dan erken seçim tarihi

Yüksek Seçim Kurulu erken seçim için çalışmalarına başladı. İlk adımını atan YSK, seçimin 1 Kasım'da yapılmasını öngören seçim takvimi taslağını siyasi partilerin görüşüne sundu.

Hükümet kurulması için Anayasa'daki 45 günlük sürenin dolmasına 3 gün kaldı. Seçimin yenilenmesi ihtimali güçlenince YSK da çalışmalarını hızlandırdı.

Kurul, Milletvekili Seçimi Kanunu'ndaki 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi olduğuna dair ilke kararı almıştı. YSK bu karar doğrultusunda, yeniden seçim yapılması halinde, hazırlıkların 60 günde tamamlanacağı bir taslak takvim oluşturdu.

Takvime göre milletvekili genel seçiminin 1 Kasım'da yapılması planlanıyor. Bunun için takvimde seçmen listelerine itirazlar ve adaylık başvuru süreleri kısaltıldı.

Taslak, YSK'daki 4 siyasi parti temsilcisinin görüşüne sunuldu. Siyasi parti temsilcileri taslak üzerinde parti yetkilileriyle görüşecek. Yapılacak çalışmanın ardından partilerin itiraz ettiği noktalar YSK'ya bildirilecek.

YSK, taslağa son şeklini vererek kesin seçim tarihini belirleyecek.

ulusalkanal.com.tr