Gazipaşalı üretici eylem yaptı

Gazipaşalı üretici eylem yaptı

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde yaş sebze meyve üreticileri uçak krizi sonrası başlayan süreçte hala ihracat kapılarının açılmadığını ve dikenli salatalık fiyatlarının düştüğü gerekçesiyle eylem yaptı. Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali önünde toplanan üreticiler Rusya krizinin çözüme kavuşturulmasını ve ihracatın açılmasını istedi. Hal girişini araçlarla kapatan üreticiler araç giriş çıkışını engelledi. Bir süre bu şekilde eylemini sürdüren üreticiler İlçe Emniyet Müdürü Tayfun Ilgaz'ın uzlaşmacı yaklaşımıyla girişteki araçları kaldırdı.

Komisyoncu ve üretici Mithat Güneş, Rusya krizinin düzelmesi yönünde gelen açıklamalar üzerine bir umutla ihracat için dikenli salatalık ektiklerini ancak ihracat kapıları açılmadığı için ürünlerin ellerinde kaldığını belirterek, dikenli salatalığı 5- 10 kuruşa alıcı bulmakta zorlandıklarını aktardı. Bu sıkıntılara çözüm bulunmazsa üreticileri daha zor günlerin beklediğini belirten Güneş, "Gazipaşa Toptancı Hali'nde kurulan fiyat piyasası 40 kuruş. Piyasa şu an göstermelik. Çiftçinin ürünlerinin yarısı çöpe dökülüyor. 10 kuruşa, 5 kuruşa turşuya gidiyor. Çiftçinin 80 kuruş maliyete üretilen dikenli salatalık 10 kuruşa satmak çok mantıksız. Ürünleri satmamak daha mantıklı" dedi.

'UMUT VERİLİYOR AMA SONUÇ YOK'

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, çiftçilerin sorunlarını ilgililere aktardıklarını ancak sonuç alınamadığını vurguladı. Çelik, "Yetkililerle görüşmelerimizde çözüm için umut veriliyor ama sonuç yok. 'Gazipaşa'da fiyat komisyonunda satılmayan ürüne fiyat koymayalım' diye ikaz ediyoruz ama satılmayan ürüne fiyat konuluyor. Bu da bizleri sıkıntıya sokuyor, yardım isteyemiyoruz. Derdimizi anlatmamız için satılmayan ürüne fiyat koymayacağız ki yetkililere derdimizi daha net anlatabilelim. Ziraat Odası olarak çevre ilçe başkanlarımızla Dışişleri ve Kalkınma bakanlığına, başbakan yardımcısına dilekçelerle birlikte çiftçilerimizin sorunlarını ilettik" diye konuştu.

'ÇİFTÇİNİN AYAKTA DURACAK HALİ YOK'

Üretici Mehmet Çelik, şöyle dedi:

"Yetiştirdiğimiz ürünün tohumunun tanesini 80 kuruşa alıyoruz. 1 dekar alanın maliyeti 5 bin lira. Burada 900- 1000 çiftçi varsa 950'si icralık. Birçoğu da taahhütten cezaevinde. Yardım bekliyoruz. Çiftçinin ayakta duracak hali yok, ekmek alacak parası yok. Komşusundan ekmek parası alan çiftçi tanıyorum. 25 gün meydanda demokrasi nöbeti tuttuk, gerekirse 25 gün de burada nöbet tutacağız."

'SURİYELİLERİN SAHİBİ VAR BENİM YOK'

Üretici Şükrü Demir de "Suriyelilerin bile bir sahibi var, benim sahibim bile yok. Derdimden çok borcum var. Bizim sahibimiz kim, ortaya bir çıksın. 16 dönüm yerim var, herkese borcum var, bittik ne yapacağımı şaşırdım. Akşam yiyeceğim yok" dedi.

gazipaşa