"Çılgın projeye" hazine zırhı!

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Çılgın Proje" diye tanıttığı 3'üncü Havalimanı, 3'üncü Köprü ve Körfez Geçişi gibi yatırımları gerçekleştiren işadamlarının borçlarına Hazine garantisi getirildi. Operasyon, sessiz sedasız yürürlüğe sokulan bir yönetmelik değişikliği ile yapıldı. Buna göre, çılgın projeleri üstlenen şirketler kendi kusuruyla batsa bile borcu hazineden ödenecek.

"Çılgın projeye" hazine zırhı!

Hükümetin, Yap İşlet Devret mantığıyla ihale ettiği "Çılgın Proje"leri üstlenen iş adamlarının borçları devlet garantisine alındı. 3'üncü Havalimanı, 3'üncü Köprü ve Körfez Geçişi gibi yatırımları gerçekleştiren işadamları borçlarını ödemezse, borçlar devlete kalacak.

Operasyon, sessiz sedasız yürürlüğe konan bir yönetmelik değişikliğiyle gerçekleştirildi. Yönetmelik, 19 Nisan Cumartesi günü Resmî Gazete’de yayımlandı.

"Hazine Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilecek borç üstlenimi hakkında yönetmelik" başlığıyla yayımlanan düzenlemeyle, tutarı 1 milyar liranın üzerindeki Yap İşlet Devret projeleri, Hazine garantisi altına alındı. Yani devlet, Çılgın projeleri gerçekleştiren işadamlarının yurtiçi ve yurtdışından alacakları borçlara kefil oldu.

Buna göre, iflas eden işadamı kendi kusurlu olsa bile, borcunun yüzde 85’ini Hazine ödeyecek. Kamu, işadamının hatası olmadığına kanaat getirirse borcun yüzde 100'ü hazine tarafından ödenecek.

İmzalanan borç üstlenim anlaşmaları Resmî Gazete’de yayımlanmayacak. Böylece hazinenin ödeyeceği borçlar da kamuoyundan saklanacak.

Ayrıca yurtdışından temin edilen krediler de "devletin dış borç kaydı" adı altında ödenecek. Yani yurttaşın parasıyla kimin borcunun kapatıldığı da halktan gizlenecek.

Bu değişiklikle hem özelleştirme kapsamındaki projelerin tüm riski devletleştirilmiş, hem de devlet hazinesinin sırtına 60 milyar doları aşan bir yük bindirmiş oldu.

ulusalkanal.com.tr

çılgın proje