Türkiye'nin Akdeniz'deki ittifak potansiyeli

Türkiye, Doğu Akdeniz'deki tüm kışkırtmalara rağmen diyalog kanallarını kapamadı. Sahada verilen kararlı yanıtlarla birlikte Ankara, diplomasi kapısını açık tutuyor. Yunanistan, arkasına aldığı güçlerle Türkiye ile boy ölçüşme peşinde. Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Fransa, Rum Yönetimi... Bölgedeki enerji savaşlarında Türkiye'nin karşısında konumlandılar. Avrupa Birliği, bölgeyi dikkatle izlese de, Türkiye'nin faaliyetleri konusunda tedirgin. Peki Türkiye, kendisine yöneltilen tehditlere tek başına mı yanıt verecek. Doğu Akdeniz'de Suriye, Mısır ve Rusya ile oluşturulacak güçlü bir ittifak yığını, Batı'nın planlarını yerle bir edebilir...

Türkiye'nin Akdeniz'deki ittifak potansiyeli

Mitolojiye dayandırılan tatbikatlar, sözde hukuk kuralları, enerji savaşları, stratejik konumlanmalar... 21. yüzyılda, stratejik konumlanmanın odağı; Doğu Akdeniz.

Türkiye, Libya ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması ile taşları yerinden oynattı. Çizilen sözde sınırlar ile gasp edilmek istenen haklarından ödün vermedi. Sahada ve masada "biz buradayız" dedi.

Doğu Akdeniz denkleminde oyun kurucu konumuna gelen Türkiye, donanması ve sismik araştırma gemileri ile menfaatlerini korurken, bölgede hak iddia edenler ve sıcak sular üzerinden ikinci İsrail'e kapı aralamak istiyenler hezimete uğradı. Planlar suya düştü. Oyunu yeniden kurmak isteyenler, Türkiye'ye karşı ittifak bloğu kurdu.

Yunanistan, arkasına İsrail ve Amerika Birleşik Devletlerini alarak, Noble Dina, Nemesis gibi, adını Yunan mitolojisinden alan ve tehtidler barındıran tatbikarlara imza attı.

Sadece tatbikatlarla değil, üslenmelerle de Türkiye'ye karşı mevzi alındı. Amerika Birleşik Devletleri Dedeağaç üssüne askeri sevkiyat yapmaya devam etti. Federal çözüm için Bartı'dan medet uman Rum yönetimi, İngiltere ve Fransa'ya üslerini açtı.Fransızlar Baf hava üssü ile Zigi deniz üssünü kullanıyor, İngilizler Akrotiri ve Dikelya'yı...

Türkiye ve KKTC'nin haklarını hiçe sayan doğal gaz projelerine imza atan ülkeler, fiili olarak sahada harekete geçemese de, Türkiye karşıtı blok adım adım oluşturuldu.

Libya da Akdeniz'de odak noktası. Saflaşmalar açık. Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Hafter'e tam destek verdi. Avrupa Birliği, başlattığı İrini Operasyonu ile, Libya'ya silah ambargosunu denetleme adı altında, Türkiye'nin faaliyetlerini baltalamaya çalışıyor.

Atlantik,şimdi de Türkiye'nin kararlılığını, Atina üzerinden kırma peşinde. Ancak girişimler başarısız. Yunanistan, Mısır ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması sonrası, suları bulandırdı. Fransa, Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı sahaya çıktı. Birleşik Arap Emirlikleri, Akdeniz'e savaş uçakları gönderdi. Yunanistan, İsrail ve ABD arası diplomatik mekik dokudu. Avrupa Birliği, Yunanistan'ı himaye eden açıklamaları peş peşe yaptı. Yani Türkiye'nin karşısında olduğu cephe hareket halinde.

Peki Türkiye, Doğu Akdeniz cephesinde yalnız mı kaldı?

Ankara, her fırsatta sahada kararlı ancak sorunu "masada çözelim" mesajını yineliyor. Rum Yönetimi hariç, kıyıdaşlarla diplomatik kanallar açık tutuluyor.

Doğu Akdeniz'de oluşturulacak güçlü bir ittifak birikimi, uluslararası hukuka aykırı planları, yerle bir edebilir.

Bu ittifak bloğuna İtalya da dahil edilebilir. Bölgede bir denge politikası izleyen İtalya yönetimi, Avrasya'da konumlandı, AB üyesi olmasına rağmen Çin’in Kuşak ve Yol girişimine Çin Devlet Başkanının ziyareti sırasında çok büyük yatırımlarla birlikte imzasını attı.

Ancak en acil ve öncelikli adım, Suriye ve Mısır'la yapılacak üst düzey görüşmelerle Türkiye'nin Münhasır Ekonomik Bölgesini ilan etmesi.

Türkiye Mavi Vatan'da kendisine dayatılan Sevr'i bir kere daha yırtıp atıyor. Asya yüzyılı yükselirken, Türkiye, konumlandığı cephede, kararlılıkla, vatan savunmasında.

Seda Anık

ulusal.com.tr

türkiye israil fransa doğu akdeniz avrupa birliği batı Amerika Birleşik Devletleri rum yönetimi