İş güvenliği yasallaştı!

Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesi'nin, madenlerde işçilerin güvenliği sağlanmasına dönük 176 Sayılı kararı, Meclis Genel Kurulu’nda yasalaştı. Sözleşme iş güvenliği konusunda işverene ciddi sorumluluklar yüklüyor. Sözleşmeyi Ulusal Kanal'a değerlendiren ODTÜ öğretim görevlisi Yıldırım Koç, mevzuatın işverenler tarafından ihlal edildiğine dikkat çekti, "Bu konuda sendikalara iş düşüyor" dedi.

İLO Sözleşmesi Meclis'ten geçti. Madenlerde iş güvenliğinin sağlanması hakkında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 176. sayılı kararı Türkiye Büyük Millet Meclis’i Genel Kurulunda yasalaştı.

Sözleşmeyle birlikte işveren, güvenlik ve sağlığa ilişkin risklerin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesine yönelik tedbirler alacak.

Buna göre madenlerde herhangi bir kaza olması durumunda, işçilere barınma ve oksijen imkânı tanıyacak olan yaşam odaları zorunlu hale geldi.

Ayrıca madenlerde, yeryüzüne iki ayrı çıkış yolu bulunacak. İşçinin tehlikeli gördüğü durumları iletebileceği güvenlik ve sağlık temsilcileri olacak.

İşverenler işçilerin düzenli sağlık kontrollerini yaptırmakla da yükümlü olacak.

İşçiler gerekli gördüğünde inceleme talep edebilecek. İşveren her maden için ayrı eylem planı hazırlayacak.

İşçilerin güvenliği tehdit eden bir durumda faaliyetler duracak, işçiler güvenli bir yere tahliye edilecek.

İşveren inşaat işleri konusunda alınacak önlemler için işçi sendikayla istişarede bulunacak.

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve ODTÜ öğretim görevlisi Yıldırım Koç, Sözleşmeyi Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Koç ,“Mevzuatımız sözleşmeye uygun ancak esas sorun mevzuattan ziyade uygulanmaması ve işverenlerin hassas davranmaması” diye konuştu.

Sendikaların elindeki olanakları kullanması gerektiğini vurgulayan Koç,” işçi sağlığı uzmanlarını bakanlığa ve şirketlere bırakmamalılar” dedi.

ulusalkanal.com.tr