Dışişleri'nden Doğu Akdeniz'de işbirliği çağrısı

Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısır, İtalya, Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen Libya toplantısının ardından yapılan açıklamanın gerçek dışı tezlere dayandığını vurguladı.

Dışişleri'nden Doğu Akdeniz'de işbirliği çağrısı

Mısır'da Türkiye karşıtı toplantı yapıldı. Türk Dışişleri toplatı için "gerçek tezlere uygun değil açıklamasıyla" yanıt verdi. Açıklamadaki işbirliği ayrıntısı dikkat çekti.

Mısır’daki beşli toplantıya Mısır, İtalya, Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri bakanları katıldı. Ardından ortak açıklama yapıldı.

5 ülkenin dışişleri bakanları Türkiye'yi hedef alan açıklamalar yaptı.

Güney Kıbrıs Rusm Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Türkiye’nin Libya adımını eleştirdi, bölgede istikrarı tehdit ettiğini öne sürdü.

Benzer açıklama Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'dan da geldi. Türkiye'nin Akdeniz’de barış ve güvenliği tehdit ettiği iddia edildi.

Toplatı da İtalya ayrıntısı dikkat çekti. Önceki gün Dişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio basın toplantısına katılmadı, ortak açıklamaya da imza atmadı.

Kahire'deki toplantıya Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Yapılan açıklamaların gerçekleri yansıtmadığı belirtildi.

Türkiye'nin, Libya'nın uluslararası toplum tarafından tanınan meşru hükümeti ile imzaladığı mutabakatın hukuka uygun olduğu belirtildi. Bakanlık açıklamasında işbirliği çağrısı yaptı, Rum yönetimini safdışı bıraktı.

ulusal.com.tr

libya yunanistan mısır fransa italya dışişleri bakanlığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi