İstanbul'da olası depremle ilgili Vali Şahin'den açıklama

İstanbul Valisi Vasip Şahin, yaptığı açıklamada, "İlk etapta, boş bulunan araziler, geçici toplanma merkezi olarak belirlendi. Onların çoğu zaten imarlı ve sahipli arazilerdi. Dolayısıyla o insanların, arazilerde bina yapma hakkı bulunuyordu. Bunları yapma aşamasında toplanma merkezleri başka yerlere kaydırılarak çözüm üretildi. Bu anlamda İstanbul belki ciddi bir fiziki sıkışıklık içerisinde ama vatandaşlarımızın böyle bir muhtemel afette ulaşabilecekleri yerler, elimizdeki imkanlar sonuna kadar harcanarak, afet müdahale planlarımızda belirlenmiş durumda" dedi.

İstanbul'da olası depremle ilgili Vali Şahin'den açıklama

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul'da "acil toplanma merkezi" konusunda sıkıntı bulunmadığını ve olası bir depremde vatandaşların ulaşabilecekleri bu yerlerin afet müdahale planlarında belirlendiğini söyledi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın yıl dönümü olan Marmara Depremi'nin, unutulması zor, çok büyük bir felaket olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en büyük afetlerinden olan söz konusu depremin, tüm Marmara Bölgesi'ni etkilediğini dile getiren Şahin, bu felaketten çıkarılması gereken çok önemli dersler olduğunu ifade etti.

Şahin, bu kapsamda tüm ilgili kurum ve kuruluşların ciddi çalışmalar yaptığını dile getirerek, "Deprem ve buna benzer afetlere hazırlık amacıyla çok ciddi çalışmalar yapıldı ve yapılıyor. Binalar yenileniyor, kentsel dönüşümler yapılıyor. Yapılması gereken ne varsa yapılıyor." dedi.

Afetlere yönelik acil toplanma merkezleriyle ilgili bazı tartışmalar olduğunu anımsatan Vali Şahin, bu konuda korkulacak bir durum olmadığını vurguladı.

"TOPLANMA MERKEZLERİ BELİRLENMİŞ DURUMDA"

İstanbul Valisi Vasip Şahin, toplanma merkezleriyle ilgili gerekli tüm önlemleri aldıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Türkiye Afet Müdahale Planları kapsamında, İstanbul Afetlere Müdahale Planlarını hazırladık. Bunun toplantılarını, tatbikatlarını yaptık. Yapmamız gereken ne varsa yaptık. Ancak bu konuda önemli bir uyarı yapmamız gerekiyor. Daha önce toplanma merkezi olarak belirlenen arazi ve binaların imara açıldığı yönünde söylentiler var. Aslında bununla ilgili ciddi bilgi yanlışlığı var. İlk etapta, boş bulunan araziler, geçici toplanma merkezi olarak belirlendi. Onların çoğu zaten imarlı ve sahipli arazilerdi. Dolayısıyla o insanların o arazilerde bina yapma hakkı bulunuyordu. Bunları yapma aşamasında toplanma merkezleri başka yerlere kaydırılarak, çözüm üretildi. Bu anlamda İstanbul belki ciddi bir fiziki sıkışıklık içerisinde ama vatandaşlarımızın böyle bir muhtemel afette ulaşabilecekleri yerler, elimizdeki imkanlar sonuna kadar harcanarak, afet müdahale planlarımızda belirlenmiş durumda."

Deprem konusunda İstanbul'da ciddi manada hazırlık yapıldığına işaret eden Şahin, "Depreme ne kadar hazırlıklı olursanız olun, afet bir kaos yönetimidir ve sizi bir yerinizden hazırlıksız yakalayabilir. Devlet ve ilgili STK'lar depremle ilgili hazırlıklarını sonuna kadar yapıyor. Vatandaş olarak üzerimize düşen, o kritik saat dediğimiz 72 saat içinde yapmamız gerekenler ve almamız gereken tedbirler var. Yardım gelmeden, kendini, ailesini ve komşularını koruyacak kadar temel eğitimi almış olmamız lazım. Bunları da göz önünde bulundurmamız gerekiyor." diye konuştu. (AA)

deprem istanbul