TÜSİAD, ABD'den mesaj verdi

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz Washington ziyaretinde İsrail'le gaz açılımına ve Başbakan Erdoğan'ın Ermeni iddialarıyla ilgili taziyelerine destek verdi. Amerika ile aynı optikten bakmalıyız diyen Yılmaz, Anayasa Mahmkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sözleriyle ilgili de "hukukun üstünlüğü ile ilgili tespitler" dedi.

TÜSİAD, ABD'den mesaj verdi

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Amerika temaslarını tamamladıktan sonra TÜSİAD’ın Washington bürosunda bir basın toplantısı düzenledi. Türk-Amerikan ilişkilerine taraflar ortak bir mercekten bakmalı diyen Yılma,z enerji konularından ve Ermeni meselesinde önemli açıklamalar yaptı.

Yılmaz, "Teknik olarak enerji piyasası anlamında eksiklerimizi, piyasa ekonomisinin kurumları ve kuralları bakımından eksiklerimizi tamamlamamız lazım. Bunların üzerine Türkiye’nin bir enerji piyasası olma şansı çok yüksek." dedi.

TÜSİAD Başkanı, İsrail, Güney Kıbrıs ve Irak gibi bölgelerde yeni potansiyel doğal gaz kaynaklarının Türkiye’ye yeni enerji piyasası olma fırsatı tanıdığını söyledi. Bu açıklamasıyla hem İsrail hem de Barzani ile enerji ticareti için olumlu mesaj veren Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın Ermeni iddialarına karşın taziye yayımlamasına da destek verdi.

Yılmaz, Kongre üyeleriyle yaptıkları görüşmelerde de bu konunun öne çıktığını söyledi. Başbakanlık tarafından yapılan açıklamayı “önemli bir gelişme” diye niteleyen Yılmaz, soruna “insani temelde yaklaşım gösterildiğini”, bu insani temel üzerinden yeni insani ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. TÜSİAD başkanı, Ermeniler’le Türkiye Cumhuriyeti arasındaki sıkıntıların kalkması için “insani temele inilmesi”, acıların azaltılabileceği “ortak rasyonel” bir bakış açısı geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yılmaz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın konuşmasını da destek verdi. Anayasa Mehkemesi'nin Kuruluş yıl dönümüdenki konuşmayı "Türkiye’de hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi, yargı bağımsızlığındaki eksikliklerin giderilmesi konusundaki tespitler olarak değerlendirdiğini” söyledi.