Merkez Bankası yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı

Piyasadaki nakit sıkıntısına karşı Merkez Bankası harekete geçti. Koronavirüsün ekonomik ve finansal etkilerini en aza indirmek için ilave tedbirler açıklandı. Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin Merkez Bankası’na satma olanağı getirildi.

Merkez Bankası yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı

Bir dizi ilave tedbir açıklandı. Piyasaya para akışının sağlanması için yeni kararlar devreye sokuldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, koronavirüsün ekonomik ve finansal etkilerine karşı ilave tedbirler aldı. Tedbirlere ilişkin açıklama, bankanın resmi internet sitesinde yayımlandı.

Buna göre; Açık Piyasa İşlemleri portföyü doğrudan alım işlemleri önden yüklemeli gerçekleştirilebilecek, limitler piyasa koşullarına göre güncellenecek.

Geçici bir süre için piyasa yapıcı bankalara, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan satın aldıkları Devlet İç Borçlanma Senetleri Merkez Bankasına satma olanağı sağlanacak.

Reel sektöre kredi akışının kesintisiz sürmesi amacıyla yürürlüğe konulan hedefli ilave likidite imkanlarında limitler artırılacak, bu kapsamda ek olarak 6 ay vadeli döviz karşılığı Türk lirası swap ihaleleri düzenlenecek.

Mal ve hizmet ihracatçısı firmaların finansmana erişimleri kolaylaştırılacak . Firmalara Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler “reeskont kredisi” kullandırılacak ve bu kredilerin toplam limiti 60 milyar lira olacak.

ulusal.com.tr

koronavirüs Merkez Bankası tcmb DİBS İşsizlik Sigortası Fonu