Deniz Meltemi 21 tatbikatı başladı! ABD USS Ross muhribiyle katılıyor: TGB 2014'te USS Ross muhribi personeline çuval geçirmişti

NATO Rusya'nın tepkisine rağmen Karadeniz'de Ukrayna'nın da katılımıyla Deniz Meltemi 2021 tatbikatına başladı. Karadeniz'deki Rusya'yı kışkırtma tatbikatına Türkiye en düşük seviyede katıldı. Türkiye'nin TCG Barbaros Firkateyni ile katıldığı tatbikata ABD ise USS Ross muhbirini gönderdi. Bu gemi, TGB'nin 2014'te, askerlerine çuval geçirdiği gemi olarak hafızalardaki yerini koruyor.

Deniz Meltemi 21 tatbikatı başladı! ABD USS Ross muhribiyle katılıyor: TGB 2014'te USS Ross muhribi personeline çuval geçirmişti

Karadeniz'de sular yine ısındı. NATORusya'nın tepkisine rağmen Karadeniz'de Sea Breeze yani Deniz Meltemi 2021 Davet Tatbikatına başladı.

28 Haziran-10 Temmuz arasında yapılacak olan tatbikatta NATO üyesi olmayan Ukrayna ile birlikte 32 ülke yer alıyor. Tatbikata katılımı düşük seviyede tutan Türkiye, Karadeniz'e sadece TCG Barbaros Fırkateynini gönderdi.

Ukrayna üzerinden Karadeniz'i kışkırtma planı yapan ABD ve NATO'nun tatbikat kapsamında oynanacak savaş oyununun hedefi ise açıklanmasa da Rusya.

Geçen günlerde Kırım'da Rus karasularını ihlal eden İngiliz savaş gemisine yönelik uyarı ateşi açan Rusya ise tetikte bekliyor. Rusya, tatbikat süresince benzer bir tacizin yaşanmaması konusunda uyarıda bulundu.

Soğuk Savaş'ın en sıcak günlerinde dahi Karadeniz'de yalnızca 4 gemi bulunduran Rusya, son yıllardaki NATO kışkırtmalarına karşı Karadeniz Filosu'nu 50 geminin üzerinde olacak şekilde tahkim etti.

Rus yetkililer, “Sea Breeze-2021 Tatbikatı'nın ABD'nin Ukrayna'ya sessizce silah, mühimmat ve malzeme sağlaması için bir kılıf olduğunu” belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD'nin son yıllarda bölgedeki kışkırtmalarını Alman Die Ziet gazetesine değerlendirdi.

Putin, ''2014'teki Ukrayna trajedisi, saldırgan politikaların yol açtığı sonuçların bir örneğidir. Her şeyin başladığı yer burasıydı. Bunu neden yaptılar? Halbuki o dönem görevde olan Cumhurbaşkanı Yanukoviç, muhalefetin tüm taleplerini zaten kabul etmişti. ABD neden darbeyi organize etti, Avrupa ülkeleri neden Ukrayna’da bölünme ve Kırım’ın ayrılmasını tetikleyen bu durumu iradesizce destekledi?'' dedi.

Öte yandan, ABD tatbikata USS Ross muhribi ile katıldı. USS Ross, 2014'te Sarayburnu'na demirlediğinde Türk halkının tepkisini çekmişti.

USS Ross muhribi, Türkiye Gençlik Birliği üyelerinin, personelinin başına çuval geçirdiği gemi olarak hafızalarda yer aldı.

abd rusya açıklama tatbikat gündem karadeniz nato uss ross TCG Barbaros firkateyni