Başbakan Binali Yıldırım'dan 'Suriye ve Esad' açıklaması

İstanbul'da yabancı medya temsilcileri ile biraraya gelen Başbakan Binali Yıldırım, çarpıcı açıklamalar yaptı. Türkiye'nin Suriye konusunda önümüzdeki 6 ay içinde daha aktif rol alacağını belirten Yıldırım "istesek de istemesek de şu anda aktörlerden biri Esad" dedi

Başbakan Binali Yıldırım'dan 'Suriye ve Esad' açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, Japonya ve Katar'ın da aralarında yer aldığı ülkelerde yayın yapan medya kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

İstanbul'da Vahdettin Köşkü'nün bahçesinde düzenlenen toplantı basına kapalı yaklaşık 2 saat sürdü.

Başbakan daha önce dile getirdiği "Suriye konusunda 6 ay içinde önemli gelişmeler yaşanabilir" sözlerine açıklık getirdi.

Suriye'de Daha Aktif Rol Oynayacağız

Türkiye olarak önümüzdeki 6 ay içerisinde tehlikenin daha da büyümemesi adına eskisine göre daha aktif olacağız. Bu, Suriye'nin hiçbir şekilde etnik temelde bölünmesine izin vermemek anlamına geliyor. Türkiye için çok hayati öneme sahip konunun birisi budur. İkincisi de yönetimin etnik temele dayalı olarak oluşturulmaması. Yani herhangi bir etnik grubun inisiyatifiyle yönetimin, bütün Suriye'yi yönetecek yapıya izin verilmemesi.

Uzun vadede Suriye Esad'ı taşıyamaz diyen Başbakan "Esad'ın geçiş döneminde muhatap olarak kabul edilip edilmeyeceğine de değindi.

Şu Anda Aktörlerden Biri Esad

Bugün ABD'de Rusya'da biliyor ki uzun vadede Esad'ın toparlayıcı olması, birleştirici olması pek mümkün gözükmüyor. Geçiş için oturulur, konuşulur yani suhulet içerisinde bir geçiş sağlanabilir. Biz huzurun tam olarak sağlanması için Suriye'nin geleceğinde PKK'da, IŞİD'de, Esad'da olmamalı diye düşünüyoruz. Fakat istesek de istemesek de şu anda aktörlerden biri Esad."

"Esad'ın muhattabı Suriye muhalefetidir." ifadelerini kullanan Yıldırım “İran, Körfez ülkeleri, ABD ve Rusya'nın ortak katılımıyla Suriye'de çözüm bulunması için çalışılabilir.” dedi.

Fethullah Gülen'in ABD'den iade sürecinin hızlandırılmasını istediklerini de kaydeden Yıldırm “ABD stratejik ortağımız, düşmanımız değil.” şeklinde konuştu.

Artan terör saldırıları konusunda "Yeni bir açılım olmayacak, terör örgütleriyle diyaloğa girmeyiz." diyen Başbakan MİT'e yönelik düzenleme konusunda ise İç ve dış istihbaratın tek bir şemsiye altında toplanacağını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

açıklama suriye esad Başbakan Binali Yıldırım