Mehmet Ali Güller yazdı: Birlikçi çözüm AKP’yi yıkmakla başlar

Mehmet Ali Güller yazdı: Birlikçi çözüm AKP’yi yıkmakla başlar

Vatan Partisi’nin Yüksekova mitingine AKP’nin engeller çıkarması şu büyük gerçeği bir kez daha ortaya koymuştur: Kürt sorunun çözümü AKP’yi yıkmaktaktan geçmektedir! Kürt sorunun Türkiye’nin birliği içinde ve Türk-Kürt kardeşliği ekseninde çözümü Erdoğan’ın saltanatına son vermekten geçmektedir!

Açalım:

PKK’Yİ BÜYÜTEN AKP’DİR

Önce bir kaç saptama:

1) Açılım, Kürt meselesine bir çözüm programı değil, tersine Türk ile Kürt’ü ayrıştırarak yeni ve daha büyük bir sorun yaratma programıdır.

2) Açılım PKK’nin silah bırakması değil, tersine Ortadoğu’da daha da silanlanmasının adıdır. Irak ve Suriye bunun göstergesidir.

3) Açılım’ın sahibi ABD’dir.

4) Açılım ABD stratejisi içinde PKK’nin Ortadoğu’da başat roller oynamasının adıdır. Bu yönü nedeniyle PKK ABD için stratejik araçtır.

5) PKK, tarihinin en güçlü dönemindedir ve bunu sağlayan Açılım’dır. Yani PKK’yi bu konuma yükselten AKP Hükümeti’dir.

İKİ FARKLI ÇÖZÜM

Kürt sorunu nedir?

Birlikçi anlayışa göre Kürt sorunu Kürtlerin demokratik haklarıyla ilgili bir sorundur. Ayrılıkçı anlayışa göre ise Kürt sorunu, Kürtlerin ayrı ülkesinin olmaması sorunudur.

Bu iki anlayış dışında kuşkusuz kökleri geçmişte olan bir de “yok sayma ve ezme” anlayışı vardır. Kürtlerin yaşadığı dört ülkede de çeşitli biçimlerde “yoksa sayma ve ezme” anlayışı hakim olmuştur. Sorunun büyümesi ve emperyalazmin kullanabileceği bir duruma gelmesi, işte bu sakat anlayışın sonucudur.

Emperyalizm bu durumdan yararlanarak sorunun birlikçi anlayışla çözülme yollarını tıkamaya çalışmış ve Kürtlere “bağımsız” ülke vaat ederek ayrılıkçı anlayışı güçlendirmiştir. Kuşkusuz “bağımsız” ülke, pratikte Kürtlerin yaşadığı ülkelerin tek tek bölünmesi demektir!

Dolayısıyla coğrafyamızda esas çelişme emperyalist ABD ile bağımsızlıklarını korumaya çalışan ülkeler arasındadır. Kürt örgütlerinini bazıları ise bu çelişmede, maalesef ABD’nin safına girmiştir.

KÜRT AVANTAJINI DEĞERLENDİREBİLMEK

Türkiye açısından durum nedir? Geçmişin “yok sayma ve ezme” anlayışı artık egemen değildir. Geride kalan 30 yılın ardından “yok sayma ve ezme” anlayışının yarattığı tahribat belli ölçülerde onarılmıştır. Kürtler demokratik haklarının çoğuna sahip olmuştur. Elbette eksikler tamamlanmalıdır.

Ancak artık başka bir sorun vardır: PKK terörü sorunu!

Fakat sorun, PKK’nin Kürt sorunundaki “hamilik” avantajı nedeniyle, ayrı düzlemlerin içiçe geçmesi ve neredeyse tek bir düzlem gibi görünmesi nedeniyle karışıktır. Bu iki düzlemi, yani Kürt sorunu düzlemi ile PKK terörü sorunu düzlemini ayırabilmek, birlikçi anlayışı egemen hale getirebilmek için kritiktir, hayatidir.

Peki nasıl? Bunun yolu özetle içeride ve dışarıda şöyledir:

1) Önce AKP yıkılmalıdır. Bu pratikte Açılım’a son vermek demektir.

2) Birlikçi anlayışı hakim hale getirmeye batı illerinden başlanmalıdır. İstanbul’daki 5 milyon Kürt’ü “birlikçi anlayışa” kazandırmak, kritik önemdedir ve problemi kolaylaştıracaktır.

3) Kürtlerin dört ülkede yaşaması uzun yıllardır ABD için ayrılıkçılığın bir kozu olarak kullanıldı. Yeni aşamada bu koz tersine çevrilecek ve Kürtler, dört ülkede yaşamanın deneyimini, dört ülkenin birliğinde avantaja dönüştürecektir.

4) Dört ülke, Kürt örgütlerini birbirine karşı kullanmaya son vermelidir!

5) Türkiye, İran, Irak ve Suriye biraraya gelerek sorunu emperyalizmin elinden söküp almalıdır. Bu durum haliyle terör örgütlerinin beyaz bayrak çekmesi demektir.

Ortadoğu’daki en barışçı çözüm budur. Türk, Kürt, Arap ve Fark halklarının barış içinde yaşamasının yolu bu çözümden geçmektedir. Aksi savaştır ve haliyle emperyalizme boyun eğmektir!

Mehmet Ali Güller

Aydınlık

yazdı mehmet ali güller