Hindistan Çin'den yardım talep etti

Dünyadaki koronavirüs salgını birçok ülkeyi etkiliyor. O ülkelerden biri de 1,3 milyar nüfuslu Hindistan. Ülkenin Çin Büyük elçisi, Pekin yönetiminden yardım talep etti. Çin’in dünyaya tıbbi desteği ise sürüyor. Öte yandan Japonya’da bazı eyaletlerde OHAL ilan edildi…

Hindistan Çin'den yardım talep etti

HindistanKoronavirüs ile mücadelede belki de zorluk çeken en önemli ülkelerden birisi. Büyük nüfusun olduğu bölgelerde sosyal mesafe kuralının uygulanmasında zorluk çekiliyor.

Ülkedeki durumu Manipal Üniversitesi'nde Profesör Madhav Nalapat böyle anlattı.

Hindistan'ın günlük Kovid-19 test kapasitesi 10 bine yükseldi. Ancak bu durum 1,3 milyar nüfusa sahip bir ülke için hala yeterli olmaktan çok uzak. Ülkede, insanların ülke çapında hareket etmesini önlemek için sokağa çıkma yasağı getirildi. Hindistan Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının 111'e yükseldiğini ve ülkedeki teyit edilen davaların toplamının 4 bin 281'e ulaştığını açıkladı.

Virüse karşı mücadele için Hindistan’ın çaldığı ilk kapı ise Çin oldu. Hindistan’ın Çin Büyükelçisi Vikram Misri, zorluklarla karşı karşıya olduklarını ve Çin'den yardım istediklerini söyledi.

Bir yardım çağrısı da Gana’dan geldi. Gana Finans Bakanı Ken Ofori-Atta, “Afrika'nın Çin'e borcu yaklaşık 145 milyar dolar. Bu konuda bir şeyler yapılmalı.” dedi. 18 Afrika ülkesine yardım için Çin’in adımı tıbbi malzeme göndermek oldu. O malzemeler Gana’ya ulaştırıldı.

Japonya’da ise olağaüstü hal ilan edildi. OHAL şartları 7 eyalette; Tokyo, Osaka, Çiba, Kanagawa, Hyogo, Saitama ve Fukuoka'da 6 Mayıs'a kadar sürecek. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ayrıca, ekonomik şoku hafifletmek için dünyadaki en büyük paketlerden biri olarak nitelediği bir destek paketi açıkladı. Tam 1 trilyon dolarlık paket onaylandı.

Kolombiya'da koronavirüsle mücadele kapsamında ihtiyaç sahiplerine yiyecek yardımı yapıldı. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Başkent Bogota'da yardımı almak için evlerinin önünde bekleyen vatandaşlar maske takarak önlem almaya çalıştı.

İran'da koronavirüs kaynaklı can kaybı 3 bin 872'ye yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 62 bin 589'a ulaştı. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, sağlığına kavuşan toplam hasta sayısının 27 bin 39 olduğunu ifade etti. İran'da 11 milletvekiline daha Kovid-19 teşhisi konuldu. Meclis Başkanlık Heyeti Üyesi Muhammed Rıza Tabeş, “tüm vekillere test yapıldığını henüz tümünün sonuçlanmadığını, 50 vekilin testlerinin pozitif çıkabileceğini” belirtti.

Irak'ta koronavirüse karşı mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak sonrası Duhok kentindeki cadde ve sokaklar tamamen boşaldı. Erbil'de ise 11 mahalle koronavirüs nedeniyle karantinaya alındı. Irak Sağlık Bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamada, virüs nedeniyle toplam can kaybının 64 ve vaka sayısının bin 31'e yükseldiği kaydedilmişti.

Rusya sokaklarına ise “koronavirüs sessizliği” kameralara yansıdı. Başkent Moskova’da normal zamanlarda yaşanan yoğunluk, yerini sessizliğe bıraktı. Vaka sayısının 6 bin 343’e çıkan ülkede, yeni vakaların 30’nun çocuk olduğu kaydedildi.

ulusalcom.tr

koronavirüs hindistan çin pekin