Adana'da dilenen 230 Suriyeli yakalandı

YAPILAN araştırmada yüzde 73'ünün okula gitmediği belirlenen Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı çocuklardan, caddelerde kendi canları ve araç trafiğini tehlikeye düşürerek dilenenlere yönelik yapılan çalışmada bir günde 230'u toplandı. Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerince toplanan Suriyeliler'den ailesine ulaşılamayanlar kamplara gönderildi.

Adana'da dilenen 230 Suriyeli yakalandı

İç karışıklıklar nedeniyle ülkelerini terk edip Türkiye'ye geçen Suriyeliler, Adana'nın farklı bölgelerinde oluşturdukları çadırlarda yaşam mücadelesi vermeye başladı. Elektrik, su ve altyapısı olmayan çadırlarda kalan Suriyeliler, karınlarını doyurabilmek için dilencilik yapmaya başladı. Şehirdeki cadde ve bulvarlarda dilenen Suriyeli çocuklar, yaşamlarını tehlikeye atarak duran araçlardan para toplamaya çalıştı.

Neredeyse kentteki tüm ışıklı kavşaklarda dilenen çocukları kurtarmak ve sokakları dilencilerden temizlemek için harekete geçen Adana Emniyet Müdürlüğü'nün Çocuk Şubesi ekipleri çalışma yaptı. Kavşaklarda dilenip, mendil ve su satmaya çalışan Suriyeli 230 çocuk toplandı. Ekip araçları ile Çocuk Şube Müdürlüğü'ne götürülen çocuklar, tek tek incelendi. Üzerinde kimliklerini belirleyen geçici ikamet kartı bulunanlar ailelerine teslim edildi.

Kimlik belgesi bulunmayanlar ise Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek parmak izi incelemesinden geçirildi. Parmak izi araştırmasından kimliği tespit edilemeyenler ise ailelerin barındığı çadırlara götürüldü. Çadırları tek tek dolaşan polisler, dilenen çocukların kimliğini belirlemeye çalıştı. Kimlikleri saptanıp kayda alınan çocuklar ailelerine teslim edildi, ailesi olmayanlar ise kampa yerleştirildi.

YÜZDE 73'Ü OKULA GİTMİYOR

UNICEF'in 2015 yılı raporuna göre, Türkiye'de okul çağındaki 746 bin Suriyeli çocuğun yüzde 73'ü okula gitmiyor. Kamp dışında barınanların sadece yüzde 14'ü okula devam ediyor. İlköğretim ve lise çağındaki Suriyelilerin ise toplam sığınmacıların yüzde 35'i olduğu belirlendi. DHA