Avrupa’da Türkler Soma için seferber oldu

Soma’daki maden faciası sonrası Türkiye’de başlatılan seferberlik Avrupa’da da büyük yankı buldu. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) başlattığı yardım kampanyasına Türkiye Gençlik Birliği de (TGB) tüm gücüyle destek verdiğini ilan etti. TGB Avrupa Genel Başkanı Tunç Akkoç, 24 Mayıs’ta Almanya’nın Oberhausen şehrinde düzenleyecekleri Gençlik Buluşması’nın tüm gelirini Soma’ya bağışlayacaklarını açıkladı.

Avrupa’da Türkler Soma için seferber oldu

Soma faciasının yaraları henüz sarılmamışken aynı gün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Cumurbaşkanlığı seçimleri için Almanya’nın Köln şehrinde miting düzenleyecek olması Almanya’da da büyük tepki toplarken, TGB’nin düzenlediği buluşmaya da destek her geçen gün artıyor.

Büyük buluşmaya katılacak isimler de Avrupa’daki tüm yurttaşları 24 Mayıs’ta Oberhausen’a çağırıyor. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu yaptığı açıklamada, “Türkiye’den acılar, dertler getiriyoruz. Ama aynı zamanda umutlar ve çözümler getiriyoruz. Bizim umutsuzluğa kapılmaya ve vazgeçmeye hakkımız yok. Sizinle bir olmaya, beraber olmaya ve daima birlikte yürümeye geliyoruz” dedi. Feyzioğlu, 24 Mayıs’ta özgürlük için vatan ezgileri söylemek için herkesi Oberhausen König Pilsener Arena’ya beklediklerini söyledi.

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, 24 Mayıs’ta Oberhausen’da olacağını belirtirken, “19 Mayıs’tan Gezi’ye vatan ezgileri buluşması için çok değerli katılımcılarla birlikte ben de Oberhausen’da olacağım. Almanya’da yaşayan değerli yurttaşlar hepinizi 24 Mayıs’ta Oberhausen’daki buluşmaya bekliyorum” diye konuştu.

Etkinlikte sahne olacak Duman Grubu’nun solisti Kaan Tangöze, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “TGB'nin düzenlediği, Duman'ın da sahne alacağı Gençlik Şöleni'nin tüm gelirleri Soma'ya gönderilecek” ifadesini kullandı.

Gezi direnişi şehitlerinden Abdullah Cömert’in ağabeyi Zafer Cömert de Gençlik Buluşması için şöyle konuştu: “Karanlık zihniyete verdiğimiz canların isyan ateşi gözlerimizdeki öfkedir. İsyanin ve ateşin buyüklüğünü görmek isteyenler Oberhausen’a gelsin. Bu karanlık zihniyeti maden ocaklarının en derinine gömmek isteyen bizler orda olacağız.”

'Avrupa'daki yurttaşlarımızı destek olmaya çağırıyoruz'

ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl,Soma'da şehit olan madencilerimizin aileleri için başlattıkları yardım kampanyasına desteğin çığ gibi büyüdüğünü vurgularken, "Avrupa'daki yurtsever, emekten, emekçiden yana tüm yurttaşlarımızın bu

‘Hepimiz Oberhausen’a destek olmalıyız’

Eski Federal Meclis Milletvekili Dr. Lale Akgün, Erdoğan’ın politikalarını tasvip etmediğini ve Almanya’ya gelerek Türk kökenli göçmenleri böldüğünü söyledi. Dr. Akgün, 24 Mayıs’ta Erdoğan’a karşı iki büyük gösteri olduğunu ve ikisine de katılacağını belirtirken, “Hem Köln’e hem Oberhausen’a gideceğim. Oberhausen’da yapılacak olan etkinliği çok anlamlı buluyorum. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu orada, Gezi şehitleri aileleri orada. Tam bir karşı etkinlik. Hepimizin buraya destek olması lazım” dedi.

Soma için söyleyecekler

Oberhausen König Pilsener Arena’da 24 Mayıs Cumartesi saat 16’da başlayacak olan Gençlik Buluşması’nda Türkiye’nin önde gelen sanatçıları sahne alacak. Gezi direnişinde yaptığı ‘Eyvallah’ şarkısıyla dikkat çeken Duman Grubu, Cem Adrian, Resul Dindar, Erkan Oğur, Grup Çığ ve Güvenç Dağüstün şarkılarını bu defa Soma için söyleyecekler. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Gazeteci Soner Yalçın ve Gezi şehitleri aileleri de etkinlikte birer konuşma yapacak.

‘Erdoğan’ın miting düzenlemesi yanlış’

Erdoğan’ın geleceği ve TGB’nin Büyük buluşmasın gerçekleşeceği Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Uyum Meclisleri Birliği Başkanı Tayfun Keltek de, Erdoğan’ın Cumartesi günü Almanya’ya yapacağı ziyaret için, “Soma faciasının acıları sarılmamışken, buraya gelmesi uygunsuz” dedi. Pazar günü yapılacak Avrupa Parlamentosu ve NRW Yerel Seçimleri öncesi Erdoğan’ın böyle bir miting düzenlemesini doğru bulmadığını ifade eden Keltek, “Erdoğan bu şekilde burada yaşayan insanların ilgisini Türkiye’deki seçimlere kaydırmış oluyor” dedi. Keltek, ayrıca Erdoğan’ın bu tavırlarının Almanya’daki Türkiye düşmanı politika izleyen CDU ve CSU gibi partilere yaradığını söyledi.

Alman basınından ‘Düello’ yorumu

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 24 Mayıs’ta Almanya Köln şehrinde yapacağı miting büyük tartışmaya yol açarken, aynı gün Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Oberhausen’da Türkiye Gençlik Birliği’nin (TGB) düzenleyeceği Gençlik Buluşması’nda konuşacak olması, Alman basınında ‘Köln ve Oberhausen arasında düello‘ olarak yorumlandı.

Alman devlet kanalının internet sitesi Tagesschau, ‘Erdoğan Köln’de-Tartışmalı ziyaret‘ başlığıyla manşetten verdiği haberinde, Erdoğan’ın yaklaşan ziyaretinin Almanya’da endişelere yol açtığını belirtirken, iktidardaki Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti temsilcilerinin Soma’daki maden faciası sonrası oluşan sıcak atmosferden dolayı Erdoğan’ın yapacağı ziyareti yeniden düşünmeye çağırdığını yazdı.

Tagesschau, haberinde TGB’nin Oberhausen König Pilsener Arena’da düzenleyeceği Gençlik Buluşmasına da geniş yer ayırırken, etkinliğe 12 bin kişinin katılmasının beklendiği yazıldı. Etkinlik için“Türk muhalefeti, olası Cumhurbaşkanı adayının da katılacağı büyük bir etkinlik örgütlüyor“ denildi. Haberde ayrıca, Erdoğan ile Feyzioğlu’nun Danıştay’ın kuruluş yıl dönümü toplantısında yaşadığı tartışmaya da değinilirken, “Feyzioğlu kısa bir süre önce Erdoğan’ı eleştiren birkonuşma yaptığı sırada salonda bulunan Erdoğan’ın gazabına uğramıştı“ ifadelerine yer verildi.

Erkan Can Çakıroğlu

ulusalkana.com.tr