9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Bugün 9 Şubat yani ''Dünya Sigarayı Bırakma Günü.'' Her yıl 7 milyonu aşkın insan, sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünyada 1 milyarın üzerinde kişi de sigara içiyor. Bu kişilerin yüzde 80'i az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Uzmanlardan bu özel günde önemli bir çağrı geldi, ''Gelin 9 Şubat'ta sigarayı bırakın''.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada sigara tüketen kişi sayısı 1 milyarı aştı. Sigara içenlerin yüzde 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. En çok sigara Kiribati, Karadağ ve Yunanistan'da içiliyor. Türkiye'de sigara tüketen kişi sayısı 15 milyonun üzerinde.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde önemli uyarılarda bulundu:
- Her yıl 7 milyonu aşkın insan, sigara içtiği için ölüyor. Sigara içenler, içmeyenlere kıyasla 15-20 yıl daha derken ölüyor. Sigara, dünyada en sık görülen, en fazla öldüren, en çok sakatlayan ve en maliyetli hastalıklara neden oluyor. Kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları, kanserler, felç, enfeksiyonlar başta olmak üzere sigaranın neden olduğu bu hastalıklar, 'parayla satılan alınan' hastalıklardır.
Özlü, hasta olmadan önce sigaranın bırakılması gerektiğini vurguladı:
- Sigara dumanında 7 binden fazla biyoaktif madde ve 70'den fazla kanserojen var. Sigaranızdan bir nefes aldığınızda milyonlarca partikülü içinize almış oluyorsunuz. Hasta olduktan sonra çare aramaktansa, hiç hasta olmamak çok daha kolay, ucuz ve konforlu. Sigarayı bırakmak için kararlı olmanız ve kendinize 15 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Gelin 9 Şubat'ta sigarayı bırakın.
Sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak için 1987 yılından bu yana 9 Şubat tarihi, ''Dünya Sigarayı Bırakma Günü'' olarak anılıyor.
Çeşitli etkinliklerle sigaranın zararları anlatıldı. Denizli'de bir yarısı yeşil, bir yarısı kurumuş yaprak ve kullanılmış sigara paketlerinden oluşan dev bir akciğer figürü dikildi.