Tayyip Erdoğan-El kadı ilişkisindeki özel eleman

Aydınlık'ın 8 yıl önceki haberleri 'Tayyip'ten El Kadı'ya şirketler zinciri' başlıklı haberiyle, bugün tartışılan Fatih Saraç-Tayyip Erdoğan, Yasin El Kadı-Erdoğan ilişkilerine medya gözlerini kapatmışken, belgelere dayanarak mercek tutmuştu.

Tayyip Erdoğan-El kadı ilişkisindeki özel eleman

Türkiye bir haftadır, Tayyip Erdoğan-Fatih Saraç-Fatih Altaylı telefon konuşmalarını tartışıyor. Yine Mustafa Latif Topbaş’ın, Erdoğanlar için yaptırdığı villalar medyada her gün haber oluyor. “Alo Fatih”, hem basılı-görüntülü hem sosyal medyanın en yaygın kullanılan klişesi haline geldi. Peki kimdi bu Fatih Saraç ve Tayyip Erdoğan ile yakınlığı nereden geliyordu?

İşte size Aydınlık’ın, 2 Temmuz 2006 tarihli sayısında yayınlanan “Tayyip’ten El Kadı’ya şirketler zinciri” başlıklı haber. Haberde Fatih Saraç ve 17 Aralık operasyonundan sonra yeniden adı ortalığa dökülen Yasin El Kadı’dan Tayyip Erdoğan’a uzanan iç içe geçmiş akçeli işler, belgelere dayanarak yazılmıştı.

Ortada ne Cemaat-Tayyip çatışması var, ne 17 Aralık operasyonu. Üçüncü yılındaki AKP iktidarını holding medyası cansiperane destekliyordu.

İşte Fikret Akfırat imzalı o haber:

Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu’nun, dünya çapında terörü finanse ettiği gerekçesiyle BM’nin hakkında işlem başlattığı kişilerden Yasin El Kadı’yla ticari ilişkisi geçen hafta manşetlerdeydi. Aydınlık, 9 Mart 2003’te, daha AKP işbaşına yeni gelmişken Zapsu’nun El Kadı ile olan ilişkisini belgelere dayanarak yazmıştı.

Aydınlık, bu ilişkinin nerelere kadar uzandığını ortaya çıkardı. El Kadı’nın para transferleri ve çeşitli şirketlerdeki ortaklıkları incelendiğinde ortaya başka bir tablo çıkıyor:

Cüneyd Zapsu, El Kadı ile ilişkisinde yalnız değil! Yeni Şafak gazetesinden Kemal Unakıtan’a, Korkut Özal’dan Tayyip Erdoğan’ın mali danışmanı olarak bilinen Mehmet Fatih Saraç’a, Erdoğan’ın kızının nişanını evinde yaptığı Mustafa Latif Topbaş’a uzanan bir şirketler zinciri, El Kadı ile ilişkili olarak ortaya çıkıyor.

Merkezde BİM ve Zapsu

El Kaide bağlantısı nedeniyle ve terörü finanse ettiği gerekçesiyle 11 Eylül 2001’den sonra bütün dünyada hesaplarına el konan binlerce kişiden biri olan Yasin El Kadı’nın, Cüneyd Zapsu’nun şirketi BİM A.Ş’deki ortaklığı sabit. BİM A.Ş’nin ortak ve yöneticileri arasında ise Mustafa Latif Topbaş ve Mehmet Fatih Saraç dikkat çekiyor. BİM AŞ’nin 1995 yılında kurucu ortakları arasında Korkut Özal da bulunuyordu.

Şirket ortaklıklarının gösterdiği

Yasin El Kadı’nın incelemeye konu olan Caravan Dış Tic A.Ş ve Ella Film Prodüksüyon Ltd. Şti adlı iki şirketinde de Mehmet Fatih Saraç ortaklar arasında. Tayyip Erdoğan’ın “mali danışmanı” olarak tanınan Saraç, Albayraklar’la birlikte Yeni Şafak gazetesinin de ortaklarından.

BİM’deki Mustafa Latif Topbaş, Al Baraka, BEM Dış Tic. AŞ ve Sakarya Gıda A.Ş’nin de ortağı. BEM Dış Tic. ve Sakarya Gıda ise Maliye Bakanlığı koltuğunda oturan Kemal Unakıtan’ın şirketleri.

Transferler Al Baraka’dan

Türkiye’ye faizsiz bankacılık adıyla getirilen sistemin özü Yasin El Kadı’nın para transferleri incelendiğinde açığa çıkıyor. Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar’ın 31 Mart 2004 tarihli raporunda, Yasin El Kadı’nın 1997-2001 yılları arasında hesaplarına giren paranın, şirket cirolarının birkaç katına ulaştığı saptanıyor. Bu durumun açıklaması basit: Kara para aklama faaliyeti!

Bu para transferi de Al Baraka Türk AŞ üzerinden yapılıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın ortağı olduğu, Tayyip Erdoğan’ın elinden tutan Korkut Özal’ın Türkiye’ye getirdiği Al Baraka..

Fikret Akfırat

Aydınlık

tayyip erdoğan aydınlık şirket habertürk yasin el kadı ses kaydı fatih saraç