"Davutoğlu ellerime sarılıp 'abi ne olur girmeyelim' dedi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 Mart tezkeresine karşı olanları eleştirmesiyle başlayan tartışmalar sürüyor. Dönemin Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, eleştirilere Başbakan Davutoğlu üzerinden dahil oldu. Rusya'nın resmi haber ajansına konuşan Yalçınbayır, “Davutoğlu ellerime sarılıp 'Abi ne olur Irak'a girmeyelim' dedi” ifadelerini kullandı. Tartışmalara dönemin Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de katıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, milletvekili olmadığı 2003'te ABD'nin Irak operasyonuna yönelik 1 Mart tezkeresinin Meclis'te reddedilmesi konusundaki açıklamaları, tezkere tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Güney Amerika dönüşü "Irak'ta düşülen hataya Suriye'de düşmek istemiyoruz. Ben 1 Mart tezkeresinin yanındaydım" diyen Erdoğan'ın eleştirdiği isimlerden dönemin Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, tartışmalara dahil oldu. Yalçınbayır, oylamadan bir gece önce yapılan toplantının ayrıntılarını Rusya'nın resmi haber ajansı Suputnik'e anlattı.

"DAVUTOĞLU ELLERİME SARILDI: Başbakan Danışmanı olan Sayın Ahmet Davutoğlu, tezkerenin geçmesine karşıydı. 1 Mart'tan 1 gece önce Sayın Başbakan Abdullah Gül'ün makamında sınırlı toplantı yapıldı. Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin gibi MGK'ya giren bakanlarla yapılan toplantıydı. Toplantıya girerken Sayın Davutoğlu ellerime sarılıp ‘Abi ne olur görüşlerinde ısrar et. Irak'a girmeyelim' dedi. Tayyip Bey bunları biliyor.”

1 Mart tezkeresiyle ilgili tartışmalara dönemin Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de dahil oldu. Şener de Rusya'nın Sesi Radyosu'na demeç verdi.

Tezkerenin geçmesini istediği halde geçmemesinin Erdoğan'a özellikle bazı arap ülkelerinde büyük imaj kazandırdığını söyleyen Şener, Davutoğlu ile ilgili konuştu.

Şener, Erdoğan'ın tartışmaları tekrar alevlendiren açıklamalarının ABD'ye ‘en iyi müttefikiniz benim' şeklinde gönderilen bir mesaj olduğunu da söyledi.

ulusalkanal.com.tr

Başbakan Ahmet Davutoğlu