Hedef tutturmaca

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015'te yüzde 7, 6'lık enflasyon, yüzde 3'lük büyüme, 36, 7 milyar dolarlık cari açık ve 14 milyar dolarlık bütçe açığı ile tüm hedeflerin tututurluduğunu, hatta aşıldığını açıkladı. Oysa Şimşek'in tutturduk dediği rakamların hepsi makyajlanan veriler. Nasıl mı? Haberimizde izleyelim.

Hedef tutturmaca

Büyüme... Enflasyon... Cari açık... Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AKP hükümetinin bu 3 kalemde hedeflerine ulaştığını söyledi. Şimşek, siyasi belirsizlik nedeniyle büyümenin yüzde 3'te kaldığını, bu rakamın bile gelişmekte olan ülkeler arasında başarı olduğunu kaydetti.

2023 Hedeflerinde, yıllık enflasyonun yüzde 5'in altında tutulacağı belirtilirken, Şimşek 2015 sonu itibariyle yüzde 7,6'da ve enflasyonun tek hanede tutulacağını belirtti.

Cari açığın daraldığını savunan Maliye Bakanı Şimşek, geçen sene 46,5 milyar dolar olan cari açığın bu sene düşeceğini söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek, tüm hedeflere ulaşıldığını, hatta aşıldığını ifade etti.

Peki, hedeflere ulaşıldı mı? Ya da hedeflere nasıl ulaşıldı?

Son dönemde, milli gelir revizyonlarında yapılanların hep yukarı yönlü gerçekleştirildi.

Orta Vadeli Program’da nominal cari milli gelirin dolar olarak karşılığının, kur yükselişi nedeniyle düşecek olması zaten bekleniyor ve biliniyordu. Bunu koymayıp, satın alma gücü paritesi gibi hem vitrinde yüksek görünen, hem de hesabı kolay yapılamayacak bir göstergeye geçilmesi ile kamuoyu aldatıldı.

Enflasyon sepetindeki 334 kalemden, fiyatı çok artan kalemler çıkartılarak, yerine "sönmemiş kireç"; "pinpon topu"; "yatak bazası"; "kadınların göz makyajı" gibi kalemler kondu. Ve sokakla, siyasi iktidarın farklı farklı enflasyonları oldu.

Seçimlere doğru açıklanan cari açık rakamları, yine Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'nin rezervlerinin düşürülmesi, yatırımların azalması üzerine inşaa edildi.

Yine İş-Kur, işsizlik rakamlarını açıklarken, verilerin toplanma sürecini değiştirerek, eylül ayında bir önceki aya göre 1,1 milyon daha az işsiz hesapladığını açıkladı. Ekonomistler, seçime günler kala, ekonomik verilerde türlü bahanelerle karatma yapıldığını vurgulayarak, resmi verilerin güvensizliğine işaret ediyor.

AKP'nin üç yıl önce açıkladığı 2023 hedeflerinde ise Millî Gelir 2 trilyon; kişi başı gelir 25 bin, ihracat 500 milyar dolar olarak açıklanmış. Her yıl en az yüzde 7 büyüme hedefinin yakalanacağı ve 10 dünya markasının ortaya çıkarılacağı açıklanmıştı. Ancak 2023 hedefimize 7 yıl kala Türkiye tek bir marka yaratamadı, enflasyonu yüzde 5'in altına, büyümeyi ise yüzde 7'nin üzerine çıkaramadı.

ulusalkanal.com.tr