Riyad grubu resmi görüşmelere katılmama kararı aldı

150'den fazla terör örgütü adına Cenevre görüşmelerine katılan Riyad grubu, artık resmi olarak masada olmayacak. Cenevre'de basın toplantısı düzenleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Riyad grubunun görüşmelere resmi olarak katılmayacağını, ancak teknik konularda görüşmek için Cenevre'de kalmaya devam edeceğini söyledi.

Riyad grubu resmi görüşmelere katılmama kararı aldı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan Mistura İsviçre'nin Cenevre kentinde muhaliflerle yaptığı görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Mistura, Riyad grubunun Cenevre'deki görüşmelere resmi olarak katılmayacağını bu durumu ertelediklerini söylediklerini belirtti. Mistura grubun ateşkesle ilgili sorunlar gerekçesiyle resmi görüşmelere katılmak istemediğini belirterek, kendisinin ısrarı üzerine grupların Cenevre'de kalmaya devam edeceklerini teknik konularda görüşmeleri sürdüreceklerini bildirdi.

Muhaliflerin geçici yönetimin hayata geçirilmesinde ısrarcı olduklarını, Suriye yönetiminin ise geniş tabanlı bir hükümet kurulmasını istediğini dile getiren Mistura, 5 yıl süren bu savaşın ardından siyasi geçişin mucizevi bir şekilde bir haftada gerçekleşmesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, Rusya Dişişleri Bakanı Lavrov, Cenevre'deki müzakere süreci kapsamında perde arkasında Amerika ile gizli görüşmeler yapıldığı iddialarını yalanladı. Lavrov, "Gizli bir görüşme kanalı olduğunu ve bu kanal üzerinden birilerinin, Cenevre görüşmelerini bypass ederek Esad'ın kaderinin ne olacağına karar verdiğini söyleyenler, yalan söylüyor." dedi. Lavrov, "Esad'ın, ülkesinin geleceğinde nasıl bir rol oynayacağına yalnızca Suriye halkı karar verebilir" ifadesini kullandı.

ulusalkanal.com.tr