Ülkeler hangi safta ?
Musul’un işgalinde kim hangi safta yer aldı... Çin, Rusya, İran ve Suriye; Irak'ın toprak bütünlüğünü savunan Maliki yönetiminin yanında durdu. Amerika, İsrail, AKP iktidarı, Barzani ve PKK ise Irak'ın bölünmesinden yana olan terör örgütü IŞİD'in stratejik ortakları...
Suriye'ye yapılan emperyalist saldırının bir benzeri bugün Irak'ın Musul kentinde yaşanıyor. Musul'un işgalini anlamak için bölgedeki saflaşma anahtar önemde. Çünkü Musul operasyonu, Atlantik ile Avrasya mücadelesinin bir yansıması.
Bir tarafta Çin, Rusya, İran ve Suriye; diğer tarafta da Amerika, İsrail, AKP iktidarı, Barzani ve PKK...
Çin, Rusya, İran ve Suriye cephesi Irak'ın toprak bütünlüğünü savunan Maliki'ye destek veriyor. Amerika, İsrail ve AKP iktidarı ise Irak'ı bölünmesinden yana olan örgütlerin stratejik ortağı.
Amerika, görünüşte Maliki Hükümeti arkasında ancak bu bir zorunluluk. Amerika Irak'ta "her dediğine evet diyecek" bir hükümet istiyor. 2010'dan bu yana AKP hükümeti, Suudi Arabistan, Katar ve bölgede CIA denetimindeki "cihatçı" örgütler bu hedef üzerine çalışıyor. Ancak iki seçimdir bu hamleler başarısızlıkla sonuçlanıyor. İsrail de oldubittilerle pasifiğe yönelen Amerika'yı Ortadoğu'da tutmaya çalışıyor. AKP de Amerika'yla birlikte Irak’ta Maliki hükümetine karşı, Sünni temelli bir blok oluşturmak için çalışıyor. Bu bağlamda Haşimi ve Nuceyfi gibi aktörlerle ortaklık içinde. Bir tarafta da MİT üzerinden IŞİD, El Nusra gibi terör örgütleri ile ilişkiler yürütülüyor. Barzani de geleceğini bölünmeye ve Atlantik cehpesine bağlıyor... PKK da bu cephede yer alıyor; Irak, Suriye, İran ve Türkiye'nin bölünmesi stratejisinin içerinde enstrümanlık rolünü oynuyor.
Avrasya kanadının ön cephesinde ise İran, Suriye ve Irak yönetimleri var. Ruhani, Esad ve Maliki yönetimleri Şii-Sünni ayrımı yapmadan bütün kesimleri kucaklıyor, birlik istiyor. Çin ve Rusya da bu cephenin önemli iki güçlü ülkesi... Çin ve Rusya, Irak ve Suriye'nin bütünlüğünün korunmasında yana tavır alıyor. Barzani Atlantik kapında yer alsa da diğer büyük Kürt gruplar Irak'ın birliğini istiyor. Talabani'nin KYB'si ve son seçimlerde büyüyen Goran hareketi Irak'ın bütünlüğünü istiyor ve Maliki yönetimi destekliyor.
3 yıldır Esad'ın yıkılmaması bölgedeki anti-emperyalizmi ve anti-Siyonizmi yükseltti. Savaş Suriye, İran ve Irak ortaklığını güçlendirdi. İşte bu cephenin dağıtılması için bugün IŞİD gibi terör örgütleri Irak'ın Musul kentini işgal etti.
ulusalkanal.com.tr