Gaziantep'teki kurutmalıklar artık dünyaya ihraç ediliyor
Gaziantepli kadınların kış hazırladığı kurutmalıklar dünya mutfaklarına da girdi. Birbir emekle hazırlanan kurutmalıklara Avrupa ülkelerinden büyük talep var.
Bahçelerden toplandıktan kurutulan sebzeler kışın da Gazianteplilerin sofralarında yerini alıyor. Önceleri sadece Gazianteplilerin tükettiği kurutmalıklar artık dünya mutfaklarına da giriyor.
Patlıcan, biber, kabak, acur... Hepsi Gaziantep'te kışın tüketilmek için yaz aylarından itibaren hazırlanan kurutulmuş sebzeler arasında.
Kurutmalık sebze üretimi önceleri sadece Gaziantep'te kış aylarında tüketilmek için yapılıyordu. Ancak son yıllarda bu üretim ihracatı yapılan bir sektör haline dönüştü.
Kurutmalıklarda fabrikasyon sistemine geçilmediğinden oyma ve kurutma işlemleri halen kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle yapılıyor.
İhracatın büyük bir bölümü iç piyasaya yapılıyor. Ancak çoğu Avrupa ülkesinden de Gaziantep'te yapılan kurutmalıklara rağbet var.
Yakın zaman içerisinde Türkiye'nin ihraç ürünleri arasına girmeyi başaran kurutmalık, aynı zamanda mevsimlik olarak bu işi yapan yüzlerce aileye ek kazanç sağlıyor.
Kurutmalık sebzeler borsada da işlem görüyor. İşlemler adet üzerinden yapılıyor. Gaziantep'te 2015 yılında 1 milyon lira tutarında, 8 milyon adet kurutmalık ürün satıldı.
ulusalkanal.com.tr