Ankara, Geri Kabul anlaşmasını askıya mı aldı?

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin "Terör tanımı" kriziyle tıkanmasının ardından Ankara'dan yeni bir hamle geldi. Brüksel’in "Vize muafiyetini" ertelemesinin ardından Ankara'nın, 1 Haziran'da yürürlüğe giren Geri Kabul Anlaşması'nı durdurduğu belirtildi. Vize muafiyeti sağlanana kadar Türkiye'nin anlaşmaya, "İdari tedbir" koyduğu ifade edildi.

Ankara, "Terör tanımının" değiştirilmesi konusunda ısrarcı olan Brüksel’in Geri Kabul Anlaşması'yla yanıt verdi.

Türkiye'nin 1 Haziran’da yürürlüğe girdiği açıklanan Geri Kabul Anlaşması’na "İdari tedbir" koyduğu belirtildi.

Akşam gazetesinin haberine göre, tedbir kararı "Vize Serbestisi Diyalogu sonuca ulaşmadığı” gerekçesiyle alındı.

Haberde, Ankara'nın Vize muafiyeti anlaşmasıyla Geri Kabul Anlaşması'nın eş zamanlı olarak uygulanması konusunda tavır aldığı ifade edildi.

Kararın da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik tarafından Brüksel’e iletildiği belirtildi.

Akşam gazetesine konuşan Dışişleri Bakanlığı kaynağı, "Normal şartlarda Geri Kabul Anlaşması’nın 1 Haziran’da uygulamaya girmesi ve Temmuz ayında da Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestisinin başlaması öngörülüyordu. Türkiye olarak, ikisinin birlikte uygulanmaya başlanmasının daha uygun olduğuna karar verdik” değerlendirmesi yaptı.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yürütülen vize muafiyeti müzakereleri "Terör tanımı" krizine takılmıştı. Avrupa Birliği, Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik yapılmasında ısrarcı. Türkiye ise şehitlerin verildiği, terörle kararlı bir mücadele edildiği süreçte bunun mümkün olmayacağını belirtiyor.

Yaşanan "Terör tanımı" krizinin ardından Brüksel, Temmuz'da uygulanması planlanan vize muafiyetini ileri bir tarihe ertelemişti.

ulusalkanal.com.tr

ankara geri kabul anlaşması