Kiraya TÜFE üzeri zam yapılabilir mi?

Kovid-19 salgını sürecinde emlak piyasasında zaten yüksek olan fiyatlar daha da arttı. Artan talep ev sahiplerini harekete geçirdi. Fakat kiracıya TÜFE üzerinden zam yapılabilmesi için kiralamanın üzerinden 5 yıl geçmesi gerekiyor.

Kiraya TÜFE üzeri zam yapılabilir mi?

Koronavirüs salgını sürecinde inşaat sektörü yavaşladı, emlak piyasasında fiyatlar arttı. Yoğun talep ev sahiplerini harekete geçirdi. Zaten mevcut fiyatların oldukça yüksek olduğunu savunan kiracıların ise tekrar bir zam ihtimaliyle ile karşı karşıya kalıp kalmayacağı merak konusu oldu.

Kiraya veren ve kiracı arasındaki ilişkiler Borçlar Kanunu ile düzenleniyor. Hükümler genel olarak kiracıyı koruyor. Kira bedeli TÜFE'nin 12 aylık ortalamasından fazla artırılamıyor. Ağustos 2021'de kira artış oranı yüzde 15,15 olarak gerçekleşti.

Ayrıca, ev sahibinin kiraya TÜFE üzerinde zam yapabilmesi için kiralamanın üzerinden 5 yıl geçmesi gerekirken, mahkeme kararı şartı da koşuluyor. Ancak bu durumun bir istisnası var. Yıllar içinde konut değeri metro, üniversite gibi yatırımlar nedeniyle artabiliyor. Bu nedenle ev sahipleri de evin rayiç bedel oranının yani güncel satış değerinin yeniden hesaplanmasını talep edebilir.

TED Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek konuyu değerlendirdi:

- Öncelikle söz konusu davalar sulh hukuk mahkemelerinde görülüyor. Ev sahibi dava açarsa kira, TÜFE artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedellerine göre hakkaniyete uygun şekilde rakamlar güncellenebilir. O bölge çok geliştiyse, TÜFE üzerinde artış yapılabilir. Ancak bu durum 5 yılda bir talep edilebiliyor.

zam emlak tüfe kira konuk