Dosyalılar sıraya girdi!

Üst düzey bürokratlar, AKP'den milletvekilli olmak için sıraya girdi. İstifa eden bürokratlardan çoğunun hakkında usulsüzlük ve yolsuzluk soruşturmaları olması dikkat çekiyor

Dosyalılar sıraya girdi!

Üst düzey bürokratlar, AKP'den milletvekilli olmak için sıraya girdi. İstifa eden bürokratlardan çoğunun hakkında usulsüzlük ve yolsuzluk soruşturmaları olması dikkat çekiyor

Genel seçimlerde milletvekili adayı olan kamu görevlileri için dün son gündü. Saat 17.00'a kadar kamu görevlilerinin istifaları arka arkaya geldi. Üst düzey bürokratlar AKP'den aday olmak için sıraya girdi. Bürokratların birçoğunun görev yerlerindeki usulsüzlük iddialarıyla ve geçmişten bugüne kadar görev aldıkları kurumların yolsuzluklarla anılıyor olması dikkat çekti. Adaylık için istifa eden bürokratlara yöneltilen suçlamaların bir kısmı: “İhaleye fesat karıştırmak, rüşvet, görevi kötüye kullanma, örgüt kurmak ve yönetmek...” İşte AKP'den milletvekili adayı olmak için istifa eden bürokratların dosyaları:

220 BİN DOLARLIK SAAT

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal: Halk Bankası ve yurtdışı şubesi olan 12 banka ile alakalı yazılan vergi cezası raporlarını ortadan kaldırdığı iddia edildi. Raporlar hazır olmasına rağmen usulsüz işlemlerle geciktirildi ve mahkemede takipsizliğe düşmesine sebep olacak şekilde takdir komisyonuna sevk edildi. Diğer özel bankalara da kesilen cezalarla birlikte milletin yaklaşık 2 milyar lirası çöpe gitti. Hükümetin kara para işlerini takip eden Halk Bankası'nın 200 milyonluk raporu Naci Ağbal ve Adnan Ertürk tarafından sıfırlandı. İddialara göre, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun üniversiteyi kazanamayan kızının yurt dışında bir okula girmesini sağladı. Orada bir yıl okuduktan sonra da İTÜ'ye geçişi sağlanan Topçu'nun kızı sınavsız üniversite okumuş oldu. 2012 yılında memurlarla yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde 220 bin dolarlık saat taktığı için eleştirilen Maliye Müsteşarı Naci Ağbal'a saati THY Başkanı Hamdi Topçu'nun hediye ettiği iddia edildi.

İHALEDE UYGUNSUZLUK

TCDD Genel Md. Süleyman Karaman: TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren ihaleleriyle ilgili “Suç örgütü kurmak, yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet” suçlamalarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmada şüpheliler arasında Karaman'ın da ismi geçti. “2 adet 50 vagon taşıma kapasiteli feribot alımı” ile bunlara “iskele onarımı” ve “tevsii bakım onarım” işi ihalesinde uygunsuzluk tespit edilmesiyle bir ihalenin iptali için açılan dava sebebiyle duran çalışmanın devamı için Karaman'ın talimatıyla firma yetkilerinin TCDD Vakfı'na 1 milyon lira bağış yaptığı tespit edildi. 2014 yılında görevden alınması gündeme gelmişti. Karaman’ın adı, İstanbul merkezli yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının İzmir ayağı olarak bilinen ve 8 Ocak 2014 tarihinde gerçekleştirilen operasyona da karışmıştı. Karaman ile Binali Yıldırım'ın bacanağı Cemalettin Haberdar ile yaptığı telefon görüşmeleri de soruşturma dosyasına girmişti. Kayıtlara göre Karaman 'Cemo' diye hitap ettiği Haberdar’la para işi konuşuyordu. Haberdar, Karaman'a bir işadamının işini halledip halletmediğini soruyor. Karaman ise Haberdar'a paranın yatırılmadığını söyleyip, işadamını sıkıştırmasını istiyordu.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen: Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarıyken İsen hakkında yargı kararını uygulamadığı gerekçesiyle iki ayrı dava açılmıştı. İlk davada Yargıtay İsen'i mahkûm etmiş, ancak bu karar daha sonra bozulmuştu. İsen hakkındaki devam eden ikinci dava ise Erkan Mumcu'nun bakanlığı döneminde iki ayrı bürokratla ilgili 'sürgün' kararını iptal eden yargı kararlarını uygulamadığı, TCK'daki tanımıyla 'görevde yetkiyi kötüye kullandığı' suçlamasıyla açılmıştı. Abdullah Gül'ün başbakanken Kültür Bakanlığı Müsteşarı olarak atamak istediği ancak MİT'in olumsuz rapor verdiği Mustafa İsen, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne atanmıştı.

SGK İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Abdullah Kavaklı: SGK Başkan yardımcısı Mustafa Kuruca İnşaat ve Emlak Dairesini kendisine bağlayarak yolsuzluk yaptığı iddiaları gündeme geldi. SGK’nın merkez ve taşra teşkilatının, özellikle il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkez müdürlüklerinin inşaatları Abdullah Kavaklı’nın başkanı olduğu Daire tarafından yapılıyordu. Merkezde büyük işlerin, ihale mevzuatına göre kurum adına yaptırılması gerekirken, bu işleri kendi istedikleri firmalara verebilmek için öncelikle kuruma bağlı Emek İnşaat A.Ş.'ye verildiği, daha sonra da önceden anlaşılan başka firmalara devredilerek kazançların paylaşıldığı belirtiliyor.

SİT ALANINDA VURGUN

Çevre Bakanlığı'na bağlı Tabiat varlıklarını koruma Gn. Md. Osman İyimaya: 2007’de Danıştay Acarİstanbul’a ait yapı ruhsatını iptal etmiş, Beykoz Belediyesi Encümen’i ise bu iptal kararının ardından yıkım kararı almıştı. Acar’ın projelerinde yaşadığı adli ve idari sorunları illegal yollar ile çözmek üzere alternatif kanal geliştirdiği gündeme geldi. Danıştay 14'üncü Daire Başkanı'na rüşvet vererek etki almaya çalışmak için devreye soktuğu kişiler arasında Osman İyimaya'nın da olduğu, yapılan savcılık soruşturmasıyla ortaya çıktığı iddia edildi. 25 Aralık yolsuzluk operasyonuyla Tayyip Erdoğan için yapılacak villa için 800 bin TL değerinde arazi alındığı ve deniz manzaralı villaların tapusunun işadamı M.Latif Topbaş’ın üzerine yapıldığı da gündeme geldi. Bölgenin 3. derece SİT alanından çıkartılması için Çevre Bakanı Bayraktar, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Genel Müdürü Osman İyimaya ve Urla Kaymakamı devreye girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığ'ında görevli Osman İyimaya hakkında ise bakanlığı soruşturmaya izin vermedi.

RTÜK Uluslar arası İlişkiler Dairesi Bşk. Mehmet Çakırtaş: İngilizce bilmediği halde RTÜK'teki görevine AKP'li üyelerin oylarıyla seçilmesi tartışma yaratmıştı.

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı: Soma Katliamı’nın ardından yaşanan işçi eylemlerinin merkezi kaymakamlık binası önü olmuştu. Çalışma şartları nedeniyle isyan eden işçiler katliamdan bir süre sonra burada oturma eylemi başlattı. İlerleyen aylarda da maaşlarını alamayan ve sorunları çözülmeyen işçiler eylem için Kaymakamlık binası önünde toplandı. Bu süreçte Kaymakam Atçı’nın adı sık sık duyuldu. Hükümet ve madenciler arasında arabuluculuk yapan Atçı her seferinde işçilere eylemlerini sonlandırma yönünde telkinde bulundu. Atçı, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü Yırca’da da, köylülerin dayak yediği gün gerekli önlemleri almadığı gerekçiyle eleştirilmişti.

DIŞİŞLERİ Bakanlığı diplomatı konsolos Vahit Özdemir: 2001 yılında tanıştığı Tayyip Erdoğan'a yaptığı iyilikleri Fatih Altaylı köşesine taşımıştı. Özdemir, o sırada siyasi yasaklı olan Erdoğan'ın ABD Büyükelçisi ile görüşmesini sağladı. Daha sonra Erdoğan, Özdemir'den Danıştay'daki davasında yardımcı olmasını ister. Özdemir de Danıştay üyesi arkadaşı Hüseyin Karakullukçu'yla görüşür. Yine Erdoğan, Fazilet Partisi'nin kapatılıp kapatılmayacağını öğrenmek için yardım istediği Özdemir, lise öğretmeni olan dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'den bilgi alıp kendisine iletir.

1 MİLYONLUK HOLDİNG HİSSEDARI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakan İlyas Aydoğan: İstanbul'da oturan Necati Yıldırım, Ankara Başsavcılığı'na başvurarak Yimpaş yöneticileri Dursun Uyar, Şükrü İbiş, Abdullah Örnek, İsmail Efe, Ömer Günaydın, Hakan İlyas Aydoğan ve Mehmet Kaplan'ın kendisinden aldıkları 1 milyon mark karşılığında holding hissesi verdikleri ve parasını geri ödemedikleri iddiasıyla dava açtı.

ÖZELLEŞTİRME İHALESİNDE USULSÜZLÜK

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan: Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) portföyüne alınan ve enerji alanında faaliyet yürüten KİT’lerin satış sürecini organize ediyordu. Satış sürecinde birçok usulsüzlüğün ayyuka çıktığı şirket ise Başkentgaz olmuştu. Kırşan, Melih Gökçek’in batırdığı Başkentgaz’ın satış sürecinde, ÖİB kontenjanından şirkette vekaleten genel müdürlük de yapmıştı. Sayıştay raporlarında Başkentgaz ile ilgili birçok usulsüzlük saptanmıştı. Son olarak 17-25 Aralık soruşturmalarının internete sızan tapelerinde yandaş işadamlarının, Başkentgaz’ın özelleştirme ihalesine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri birbirleriyle paylaştıkları ortaya çıkmıştı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakan İlyas Aydoğan: İstanbul'da oturan Necati Yıldırım adlı bir vatandaş, Ankara Başsavcılığı'na başvurarak Yimpaş yöneticileri Dursun Uyar, Şükrü İbiş, Abdullah Örnek, İsmail Efe, Ömer Günaydın, Hakan İlyas Aydoğan ve Mehmet Kaplan hakkında kendisinden aldıkları 1 milyon mark karşılığında holding hissesi verdikleri ve parasını geri ödemedikleri iddiasıyla dava açtı.

THK'DAN ŞİRKETE 107 BİN LİRA

THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban: Ban, 2011’de kurulan THK üniversitesinin kurucu rektörüydü. Kasım 2014’te yapılan ve THK Genel Başkanı Osman Yıldırım’ın da tutuklandığı yolsuzluk operasyonuna, Ban’ın rektörü olduğu üniversitenin de adı karışmıştı. MASAK, Osman Yıldırım’ın oğlu Emre için 2014 Ağustos’unda Ankara’da beş yıldızlı bir otelde düğün yaptığı ve harcanan 107 bin liranın, THK Üniversitesi’nden Yıldırım’ın oğlunun ortağı olduğu ASAY Savunma Şirketi’ne aktarılan para ile karşılandığını belirlemişti.

Deniz Bilici

Aydınlık

AKP Naci ağbal Süleyman karaman